Close icon

Vrouw op Scheveningen

Patsy Kroonenberg is de maker én presentator van Patsy’s Podcast. Ze is geboren en getogen op Scheveningen. Als klein meisje was ze altijd onder de indruk van het beeld van de Vissersvrouw op de Boulevard. ‘Het straalt zoveel kracht uit. Maar ik wist eigenlijk niet dat de Vissersvrouwen zo’n belangrijke rol hadden op Scheveningen’, zegt Patsy.

Op Internationale Vrouwendag 2022 lanceerde Muzee ‘Patsy’s Podcast’, een eerste podcast waarin bijzondere ontmoetingen centraal staan en gesprekken plaatsvinden over de rol van de Vrouw op Scheveningen. Ondertussen zijn we een jaar verder en zijn er nog drie nieuwe podcasts opgenomen. Scrol naar beneden en kom alles te weten over de Vrouw op Scheveningen!

 

Episode 1: In gesprek met Tini den Heijer
Tini is voorzitter van het Vissersvrouwenkoor én lid van de Vrienden van Muzee. Met haar ervaring als Vissersvrouw en nettenboetster is zij de uitgelezen persoon om Patsy wegwijs te maken in de wereld van de Vrouw op Scheveningen. Ze spraken over het gezinsleven terwijl je man op zee is, over het gemis en het hebben van aandacht voor elkaar. Twee vrouwen van andere generaties maar met dezelfde liefde voor hun Scheveningen. Het werd een bijzonder gesprek. ‘Persoonlijk heb ik er ook veel van geleerd,’ zegt Patsy. ‘We zijn tegenwoordig zo druk bezig met onze telefoons en delen alles met elkaar. Vroeger moest je wachten tot je man weer aan wal was voor je kon bijpraten. Dat zette me wel aan het denken.’

Op Internationale Vrouwendag 2023, werd het nieuwe boek uit de Historische reeks van Muzee Scheveningen gepresenteerd, Vrouwen op Scheveningen – Van nettenboetster tot redersweduwe in aanwezigheid van 100 Scheveningse vrouwen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan stadsdeeldirecteur Mendy van Veen.

Om het thema Vrouw op Scheveningen nog meer naar de actualiteit te brengen, organiseerde Muzee een talk waarin drie inspirerende vrouwen hun verhaal deelden. Jong Schevenings talent Patsy Kroonenberg begeleidde het gesprek en interviewde de gasten, wie allemaal een bijzondere betekenis geven aan vrouwenemancipatie in de Scheveningse maatschappij: zeewierkunstenares Suzette Bousema, varende vrouw van KNRM Scheveningen Renate van Hilst-Belt en Turkse haringfileester Serap Akbal en haar dochter Selda. Beluister ze hieronder.

 

Episode 2: In gesprek met Renate van Hilst-Belt
Renate is vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Scheveningen. Als varende vrouw redt ze mensen in en om zee. Net zoals mannen durven vrouwen ook hun leven te geven voor die van een ander. Wat komt er allemaal bij kijken als je op een reddingsboot in actie moet komen? Renate vertelt het zelf.

Episode 3: In gesprek met Suzette Bousema
Suzette Bousema (1995) is een jonge kunstenares wie momenteel exposeert in de Muzee expositie WEED. In haar multimediaproject ‘Dead zones’ onderzoekt ze het gebrek aan zuurstof in kustgebieden. Suzette onderzoekt of zeewierfilters gebruikt kunnen worden als oplossing voor het overschot aan voedingsstoffen en afvalstoffen. Voor WEED maakte ze zeewierfilters met zeewier uit Nederland. Kan zeewier de toekomst van Scheveningen zijn?

Episode 4: In gesprek met Serap en Selda Akbal
In de jaren zestig kwamen veel gastarbeiders uit Turkije naar Den Haag om te werken en te bouwen aan de stad. Veel arbeiders kwamen terecht op de Scheveningse visafslag – in het bijzonder vrouwen en gingen zij aan de slag als haringfileersters ‘de Turks Scheveningse Haringvrouwen’. Zo ook mevrouw Serap Akbal die als migrant in de jaren ’80 naar Nederland kwam en als haringfileerster jarenlang hard heeft gewerkt in de Scheveningse haven. Hoe was het om in de jaren ’80 in Den Haag aan te komen en samen met vele andere arbeidsmigranten aan de slag te gaan in de Scheveningse haven? Wat was de kracht van de vrouw in de fabriek? Mevrouw Akbal kijkt, samen met haar dochter Selda die werkzaam is als Strategisch Adviseur Diversiteit en Inclusie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, terug op deze tijd.

Credits
Host & interviews: Patsy Kroonenberg
Producent: Sarah van Soldt
Techniek: Rob von Römer
Muziek en montage: Ard Kok
Fotografie: Lindsay Bryant

Met dank aan
Suzette Bousema, Renate van Hilst-Belt, Serap en Selda Akbal, Jellie Brouwer, Tamara Peers en Gemeente Den Haag.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.