Close icon

Educatie

Voor scholen

Met je school naar het museum? Bij Muzee Scheveningen zijn klassen van harte welkom. Maak kennis met alle verhalen over het leven met, aan en op de zee, van vroeger tot nu. 

De museumlessen van Muzee zijn geschikt voor verschillende leeftijden. Samen met de docenten nemen leerlingen een duik in de cultuurhistorische en zeebiologische collectie. Waar vind je de grootste schelpen ter wereld? Wat is een bomschuit? Hoe werd er vroeger gezwommen in zee? Bekijk ons aanbod hieronder en reserveer een museumles voor jouw school via [email protected].

Met de klas naar Muzee

Over het leven aan de kust valt veel te vertellen. Scheveningen heeft zich ontwikkeld van een klein vissersdorp tot een beroemde badplaats. De visserij, klederdracht, oude ambachten, schilderijen van schilders van de Haagse School en de ontwikkeling van het dorp komen in de lessen aan bod. Jonge leerlingen ontdekken spelenderwijs het cultureel erfgoed van Scheveningen, oudere leerlingen krijgen opdrachten en gaan zelf op onderzoek uit in het museum. Alle museumlessen worden gegeven door ervaren museumdocenten.

Lessen boeken
In Muzee Scheveningen is ruimte voor zo’n 200 lessen per jaar. Muzee neemt deel aan het Cultuurmenu met de les ‘Kijk, een Schelp!’ voor groep 1-2 van het PO en met de les ‘Scheveningen in Beeld’ voor de eerste klas van het VO. Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld voor het Cultuurmenu. Muzee biedt de overige lessen aan via het Vonk van CultuurSchakel, deze lessen maken deel uit van de leerlijn Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) en de bijbehorende Haagse Ladekast van CultuurSchakel.  

De lessen kunnen ook direct bij Muzee worden geboekt. Een losse les duurt 1,25 uur en de kosten bedragen € 5 per leerling. Muzee biedt waar mogelijk ook maatwerk. Kijk hiervoor bij programma op maat. 

Meer informatie of een les reserveren?
Neem contact met ons op via [email protected].

Programma op maat

Muzee biedt ook speciale programma’s, eventueel in samenwerking met de school. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van een profieldag voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs of een programma voor een schoolreisje in het primair onderwijs. Ook ontwikkelen wij projectlessen bij tentoonstellingen. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan met projectles S.O.S. Save Our Seas, over de uitdagingen waarmee de zeeën en oceanen te kampen hebben. Bij de tentoonstelling Vissermannen wordt ook een projectles ontwikkeld.

Meer informatie of een les reserveren?
Neem contact met ons op via [email protected].

Primair onderwijs

Speuren langs de vloedlijn | Groep 1-2
Speur je mee met Karel de meeuw? Tijdens deze les gaan we op pad door het museum en ontdekken we van alles over de kust. Net als de meeuw speuren we langs de vloedlijn en ontmoeten we één voor één de bewoners van de zee en het strand: schelpdieren, vissen, krabben, kreeften en een haai.

Tijdreizen! | Groep 1-2, 3-4
Ga mee terug in de tijd en ontdek hoe het leven was als kind op Scheveningen. Hoe was het om op te groeien in een dorp zo dicht bij zee? Wat als je vader weken van huis was om te vissen? Hoe zag het dorp er toen uit en met welke speelgoed speelden de kinderen? De leerlingen bekijken de voorwerpen, woonkamers, en kledingstukken van vroeger en ontdekken de beroepen van toen. Ook maken de kinderen zelf een stuk speelgoed, net zoals de oud-vissers van Muzee dat vroeger deden. 

Kinderkabinet, op pad in klederdracht | Groep 3 t/m 6
Hoe werden de visserstruien gebreid, hoe ziet een oorijzer eruit en wat was een klepbroek precies? Zit dat eigenlijk wel lekker, zo’n nachtmutsje? Gekleed in klederdracht gaan we op pad door het museum en beleven we vroegere tijden. Na genoeg inspiratie op te hebben gedaan ontwerpen de leerlingen met materialen van toen, zelf nieuwe klederdracht. 

Schilder het strand | Groep 5-6, 7-8
Hoe zag het vissersdorp Scheveningen er toen uit en welke beroepen hoorden er bij de visserij? Laat je inspireren door het dorp Scheveningen, net als de schilder H.W. Mesdag en zijn tijdgenoten. We bekijken oude schetsen en schilderijen op zaal en maken zelf een schets van zeilloger, de badkoets of het Scheveningse straatje. Schilder daarna in de stijl van de Haagse School jouw eigen schilderij. 

Tweede Wereldoorlog op Scheveningen | Groep 5 t/m 8
Wat gebeurde er op Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Aan de hand van collectiestukken en ander verzameld archiefmateriaal ontdekken de leerlingen steeds meer over de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. De leerlingen reflecteren op deze gebeurtenissen en proberen zich voor te stellen hoe hun leven er in tijden van oorlog had uitgezien.

Voortgezet onderwijs

Scheveningen toen en nu | Brugklassen VO
We reizen door de geschiedenis, van het oude vissersdorp uit de 17e eeuw de bedrijvige badplaats Scheveningen van nu. Met een opdracht gaan de leerlingen zelf op zoek naar de verschillen en overeenkomsten.

Voorstellingen in 2021-2022

In het schooljaar 2021-2022 zijn er de volgende schoolvoorstellingen geprogrammeerd bij Muzee. Deze voorstellingen zijn te boeken via Vonk van Cultuurschakel.

Over een kleine mol – Meneer Monster | Groep 1 t/m 3
Meneer Monster maakt een fris en energiek jeugdtheater en laat kinderen op een vrolijke manier kennismaken met theater.
Op een dag valt er een dikke drol op het hoofd van de kleine mol. Wie is de dader? Een voorstelling vol poep, dus gegarandeerd succes! 

De kleine zeemeerman – Schott in de Rose | Groep 1 t/m 4
Durf je te zwemmen als je bang bent voor water? Op een dag wordt Marijn in het diepe gegooid en komt hij terecht in de onderwaterwereld. Durft Marijn zijn angst te overwinnen om zijn vrienden en de zee te redden? 

Droomland – Sahand Sahebdivani | Groep 5 en 6
Overdag is Sahand een gewone Nederlandse jongen. Iedere avond vertelt zijn vader verhalen over hun geboorteland. Elke nacht nemen deze verhalen hem in zijn dromen mee op reis naar dit land. Ga mee op dit bijzondere avontuur!

De wraak van de Klimaat piraat – Stichting Helden | Groep 7 en 8
Prikkelende escapetheaterproductie waarin theater gecombineerd wordt met een escaperoom. Klimaatpiraat Jeffrey is een echte zakenman en gelooft niet in klimaatverandering. Hij wil zelfs een nieuw milieuonvriendelijk bedrijf starten. Lukt het jouw klas om deze piraat op tijd te stoppen. 

Educatieve activiteiten

In samenwerking met CultuurSchakel organiseert Muzee kunstlessen onder schooltijd voor leerlingen van Scheveningse basisscholen. Deze lessen worden aangeboden in het kader van het grote landelijke amateurkunstevenement ‘Ik Toon’ in juni.

Verschillende beeldende-, dans- en muziekscholen uit Scheveningen bieden tijdens deze dagen kosteloos hun lessen aan voor schoolklassen. Kinderen krijgen tijdens deze dagen de kans om hun creatieve talenten te benutten en hun voorkeuren te ontdekken samen met echte kunstenaars. Zo leren zij de mogelijkheden kennen van het vrijetijdsaanbod in hun directe omgeving.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.