Close icon

Vissermannen

4 september 2021 – 28 februari 2022

Muzee Scheveningen is de ‘huiskamer’ van Scheveningen en vertelt het verhaal van het vissersdorp en de badplaats. In Muzee vind je tal van objecten die te maken hebben met de visserij. En in al deze objecten schuilt een verhaal. Onze vrijwilligers vertellen het graag.

Vissers: echte verhalen

Veel vrijwilligers van Muzee hebben zelf jarenlang gewerkt in de visserij. Vaak begonnen deze mannen al op hele jonge leeftijd, soms zelfs negen jaar, met werken aan boord. De vrijwilligers vertellen met hart en ziel over hun tijd op zee.

Onder de noemer ‘Vissermannen’ interviewen we, in samenwerking met fotograaf en filmmaker Roderik Rotting, tien oud-vissers van Muzee Scheveningen aan de hand van objecten uit de collectie die gerelateerd zijn aan de visserij. Wat is het verhaal achter deze spullen? Waar werden ze voor gebruikt? En hoe ging dat in z’n werk? De objecten uit de collectie zijn niet meer statisch, maar gaan leven in de ogen van bezoekers. Zo gunnen deze vissermannen ons een blik in hun harde bestaan op zee.

Centraal in het project zijn begrippen die bij alle Vissermannen centraal staan; vrijheid; hoop; angst; geloof en en die zee die altijd blijft trekken!

Collectielab

Scheveningen kent een trots verleden als vissersdorp. De visserij verdwijnt langzaam uit Scheveningen en hiermee verdwijnt ook steeds meer de kennis van erfgoed die met deze geschiedenis samenhangt.

Samen met de Scheveningers gaan we in het Collectielab op zoek naar de verhalen achter de objecten. Kun jij ons meer vertellen over dat ene schilderij? Of herken jij objecten die vroeger gebruikt werden en kun je ons vertellen hoe dat ging? Kom langs in het Collectielab en help ons met het waarderen van onze collectie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.