Close icon

Scheveningen (op z’n) Hondjes

11 september 2020 – 3 januari 2021

Schevenings erfgoed uitgelicht

Een bijzonder stuk Schevenings erfgoed stond vorig jaar in de spotlights: de Scheveningse Hondjes. Tweelinghondjes van keramiek, als accessoire in de vensterbank. Hoe kwamen ze op Scheveningen terecht?  Hoe leven zij voort in de huidige beleving van Scheveningers? Muzee ging op onderzoek uit naar dit tastbare souvenir en bracht meerdere setjes samen in een tentoonstelling.

Engelse roots

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om vers water op te halen en zich klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde ‘Engelse Hondjes’.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling was een initiatief en samenwerking met kunstenaar Eline Janssens. Muzee-curator Justa onderzocht de geschiedenis en hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen. Scheveningers werd gevraagd hun hondjes tijdelijk uit te lenen aan Muzee. Justa: “Op de inleverdag in februari werden tal van setjes ingeleverd; ook kwamen er foto’s binnen van eigenaren die toch geen afscheid van hun keramieken viervoeter konden nemen. Bij deze foto’s ontvingen we achtergrondinformatie over hoe de hondjes hier zijn gekomen, wat de hondjes voor de eigenaren betekenen en waar de hondjes in het interieur staan.”

Bekijk hier de digitale hondjes

Agnes van Gelder door Emi Barendse

‘Echte’ Scheveningse hondjes

Giedo van der Zwan (1967) fotografeert al jaren Scheveningse badgasten van dichtbij terwijl hij hen zo onbevangen mogelijk probeert vast te leggen. Dit voorjaar werd de fotograaf geconfronteerd met de gevolgen van Corona en de daarbij horende ‘social distancing’. Dichtbij mensen fotograferen kon niet meer. Giedo besloot het over een andere boeg te gooien: in plaats van mensen centraal te stellen, ging hij op het Scheveningse strand en boulevard op zoek naar honden en pas in tweede instantie naar hun baasjes. De combinatie van die twee-eenheid met de hond in de hoofdrol leverde al snel voldoende inspiratie en groeide uit tot dit project ‘Man bij hond’.

Giedo van der Zwan - Man bij Hond

Duindorpse kinderen exposeren hun werk in Muzee

Ook kinderen uit Duindorp werkten mee aan de tentoonstelling Scheveningen (op z’n) Hondjes. De kleurrijke creaties van hondjes in alle soorten en maten werden vereeuwigd op het schildersdoek onder begeleiding van kunstenares Lotte van Lieshout. Het werk van de kinderen hangt in het vernieuwde klaslokaal van Muzee.

Duindorpse kinderen exposeren bij Muzee Scheveningen
arrow
arrow

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.