Close icon

Ode aan Nederland

5 april 2024 – 30 juni 2024

Muzee Scheveningen verwelkomt met trots de tweede etappe van de reizende tentoonstellingen, georganiseerd door de Jimmy Nelson Foundation. De tentoonstelling, genaamd “Ode aan Nederland”, belicht het indrukwekkende werk van gerenommeerd kunstenaar Jimmy Nelson, dat voortkomt uit zijn boek “Between the Sea and the Sky”. Het doel van de tentoonstelling is om de kunstwerken van 20 Nederlandse gemeenschappen terug te brengen naar hun oorsprong, waarbij de Jimmy Nelson Foundation elk van deze gemeenschappen een kunstwerk schenkt.

“Ode aan Nederland” doorbreekt conventionele perspectieven en onderzoekt de essentie van 20 Nederlandse gemeenschappen, zoals ook te zien is in Nelsons recente boek “Between the Sea and the Sky”. Door de lens van Jimmy Nelson biedt deze bijzondere tentoonstelling een eigentijds perspectief op de Nederlandse traditie, waarbij bezoekers worden uitgenodigd om na te denken over het behoud van cultureel erfgoed in de moderne wereld.

De in het Verenigd Koninkrijk geboren kunstenaar die Nederland als zijn thuisland heeft omarmd, laat met zijn beelden een diepe verbondenheid met de Nederlandse identiteit zien. Het hart van de tentoonstelling draait om wederkerigheid, geïllustreerd door de schenking van 20 kunstwerken aan de gemeenschappen die hebben deelgenomen aan het project “Between the Sea and the Sky”.

Het teruggeven van de kunst is niet alleen een eerbetoon aan de mensen die Jimmy Nelson diep hebben geraakt tijdens zijn reis door Nederland, maar dient ook als herinnering en inspiratie voor het behoud van cultureel erfgoed voor de huidige en toekomstige generaties.

De transformatie van Muzee Scheveningen belichaamt de krachtige samensmelting van traditie en eigentijdse kunst. Gehuisvest in een historisch schoolgebouw uit 1877, biedt het museum een fascinerende inkijk in de rijke geschiedenis van het vissersdorp en de badplaats Scheveningen. Nelsons kunstwerken in combinatie met de oorspronkelijke collectie, resulteren in een uniek kunstwerk dat de blijvende geest van de Nederlandse cultuur weerspiegelt en bezoekers een betoverende, educatieve en artistieke ervaring biedt.

De tentoonstelling “Ode aan Nederland” maakt een rondreis langs vier musea in Nederland, met zijn tweede stop in Muzee Scheveningen van 5 april tot en met 30 juni 2024. De reis begon in het Warenhuis in Axel en reist na Muzee verder naar Museum Dokkum in Friesland, en eindigt in het Zaans Museum in Zaandam.

Deze bijzondere tentoonstelling is een oprecht eerbetoon aan de Nederlandse cultuur en de gemeenschappen die eraan hebben bijgedragen, waarbij we worden herinnerd aan de blijvende waarde van gedeelde cultuur en erfgoed. De essentie van de tentoonstelling is om te vieren, betrekken, verbinden en inspireren, en een dieper begrip van de Nederlandse cultuur te bevorderen, en een gevoel van verbondenheid met de universele menselijke familie te creëren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.