Close icon

Karels Koffer – Magie in Muzee

22 mei 2022 – 6 november 2022

Muzee is bijzonder verheugd over de samenwerking met buurtbewoner en groot kleinkunstenaar Karel de Rooij aan de tentoonstelling ‘Karels Koffer – Magie in Muzee’. 

Vorig jaar opende Karel de Rooij een hutkoffer van zijn moeder. De koffer zat vol met affiches, foto’s en brieven van zijn familie. Tijdens de coronaperiode had hij eindelijk tijd om erin te duiken. Zijn hele familiegeschiedenis bleek in teken te staan van muziek en theater. Op één affiche van het Kurhaus uit 1930 staat niet alleen zijn opa maar ook zijn vader op het programma van acht uur ’s avonds tot vier uur ’s ochtends. De koffer ademt de verhalen van Karels ouders in het magische tijdperk van toen. Een tijd met grote namen als Lou Bandy, Josephine Baker en Pia Beck. Proef de sfeer van het variété en bewonder de prachtige affiches van het circus en de echte piano van diva Pia Beck.

Karel is voor velen het boegbeeld van variété en zet zich in om het te behouden en weer een plek te geven op Scheveningen. De koffer van Karel is dan ook het vetrekpunt voor de bijzondere verhalen over het toonaangevende amusement op Scheveningen van toen. Het is Karel zelf die via een audiotour de bezoekers enthousiast meeneemt naar de mooie herinneringen van de hoogtijdagen van entertainment op Scheveningen in de jaren 30 en 40.

Voor vele oudere Scheveningers zal het een feest der herkenning zijn. Zij hebben nog bijzondere herinneringen aan deze tijd zoals van de olifanten op het strand. Deel je persoonlijke verhaal bij de zondagochtend gesprekken met Karel de Rooij.

De tentoonstelling is niet alleen een terugblik naar het verleden van het entertainment op Scheveningen, maar ook het vertrekpunt om variété weer terug te halen op Scheveningen. In samenwerking met de participanten van Stichting Buitengewoon Scheveningen zetten we de komende periode variété in een hedendaags jasje met nieuwe disciplines weer op de kaart. In Muzee hebben we voor de jongere generatie zomer circusworkshops met jeugdcircusschool Circaso en kunnen kinderen de hele zomer bij ons langskomen om een koffer vol attributen voor een eigen circusact op te halen.

Op onze binnenplaats is deze zomer een programma met talentvolle en een gevestigde artiesten. Het programma wordt bekend gemaakt via de website van Muzee.

Bekijk hier de audiofragmenten terug van de Rendez-vous met Karel de Rooij en vrienden:

 
 
 
 

Gezocht: Piano talent

In de tentoonstelling staat de echte vleugel van Pia Beck uit de Vliegende Hollander. Gedurende de tentoonstelling geven we Schevenings talent drie keer de kans om zich op dit bijzondere instrument te laten horen. Treed jij in de voetsporen van Pia Beck? Meld je dan nu aan via het onderstaande aanmeldformulier.

Aanmeldformulier piano talent!

Aanmeldformulier piano talent!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.