Close icon

CollectieLab

4 september 2021 – 28 februari 2022

Wat is écht Schevenings? Wat verzamelt een museum? Wat moet bewaard blijven en wat niet? Daar gaat het over in het CollectieLab bij Muzee. Vanaf 4 september gaan we met een sjiek woord participatief herwaarderen. Of iets minder sjiek: met de Scheveningse gemeenschap én experts van Muzee met een frisse blik kijken, waarom we wat moeten bewaren. Jij kan ook meedoen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder! 

Wat doet Muzee? 
Muzee verzamelt en vertelt verhalen over hoe het is, was en zal zijn om op Scheveningen te wonen, werken en met de zee te leven. Vaak doen we dat aan de hand van tentoonstellingen. Om iedere keer nieuwe tentoonstellingen te maken, verzamelen en onderzoeken we allerlei objecten: schilderijen, modellen van schepen, bijzondere schelpen, Scheveningse klederdracht en veel meer. Maar niet alles kan tegelijk tentoongesteld worden. Daarom heeft Muzee een depot.  

De schatkamer van Muzee 
Dit depot – de schatkamer van Muzee – hebben we de afgelopen maanden van boven tot onder uitgezocht en gesorteerd. We zijn zelf ook weer verbaasd over de rijkheid en diversiteit van onze collectie. Wat hebben wij veel bijzondere spullen! Maar wat weten we ook nog veel niet over onze collectie.

Daarom gaan we met elkaar – via een openbaar toegankelijk proces – bekijken welke objecten we hebben, proberen we het verhaal achter deze objecten boven tafel te krijgen en bepalen we met elkaar welke objecten moeten blijven, veel meer moeten worden vertoond of juist een ander plekje verdienen waar ze beter op hun plaats zijn.

Hoe werkt dat participatief herwaarderen? 
Dat herwaarderen is zo makkelijk nog niet. Sterker nog; het kan knap lastig zijn. Want de reden voor Muzee om iets te bewaren, hangt niet alleen af van de financiële waarde of de ouderdom van bijvoorbeeld een schilderij. Het gaat bij Muzee met name om het verhaal achter het object. Wat vertelt het object over Scheveningen? En hoe draagt het object bij aan het in leven houden van de verhalen over de zee, de visserij en de geschiedenis van Scheveningen. Want we willen natuurlijk ook toekomstige generaties inspireren met de verhalen van Scheveningen van vroeger en nu, zodat in de toekomst Scheveningen weet waar ze vandaan komt 

Meedoen & meepraten 
Even voor de duidelijkheid, we kunnen en willen niet zomaar objecten uit onze collectie wegdoen. We willen heel zorgvuldig, met de community op Scheveningen, kijken wat van waarde is en hoe we die waarde als participatief museum nog beter kunnen verzilveren. Dat betekent dat we ook de inwoners van Scheveningen nodig hebben. Want al zijn we bij Muzee de expert op het gebied van Scheveningen. We weten lang niet alles. Zo weten we bijvoorbeeld niet zo veel over dit Scheveningse wapenbord of deze prachtige vishandel in miniatuur. Wie kan ons er meer over vertellen? Welke onderdelen van onze collectie verdienen meer aandacht door de verhalen die er achter schuil gaan beter te belichten?

Wanneer en hoe 
We gaan vanaf 4 september 2021 samen met vrijwilligers aan de slag. We gaan op zoek naar dé topstukken en zijn ook nadrukkelijk op zoek naar extra informatie over objecten waar we nog onvoldoende over weten. We starten met de deelcollectie klederdracht. Kun jij ons alles vertellen over rouwdracht of de ontwikkeling van het Schevenings hoofdijzer, deel jouw verhaal bij het CollectieLab of schrijf je in als vrijwilliger.

De CollectieLab is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Stichting Donateurs Muzee Scheveningen. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.