Close icon

Achter gesloten deuren

5 juni 2021 – 11 juli 2021

Kunstenaars van Art & Jazz tonen met de gloednieuwe tentoonstelling ‘Achter gesloten deuren’, kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de eerste moeilijke maanden van de coronacrisis.

Een nieuwe kunststroming
De kunst in deze expositie nodigt het publiek uit tot nieuwe inspiratie en ideeën, maar ook tot nieuwe waarden en inzichten. Wat betekent achter gesloten deuren voor ons? Wat doet 1,5 meter afstand met ons? Met onze familie en vrienden? En wat doet dit met mij als kunstenaar?

Typisch Art & Jazz is ook deze expositie weer divers en verrassend. Verwacht een mooie een kunstverzameling van olieverf op doek, textielkunst en van houtskool op kalkpapier tot sieradenkunst.

Op initiatief van Marije Hendrikx, oprichter van Art & Jazz en dichteres te Scheveningen, zijn dichters uitgenodigd om te reageren op deze kunstwerken. De samensmelting van beide kunstvormen geeft een reflectie weer van kunstenaars op een bijzondere tijd in ons leven. Er is een nieuwe stroming ontstaan: corona art, oftewel: ‘Achter gesloten deuren’.

Verhalen & gedichten
Naast het bewonderen van kunstwerken kunnen bezoekers lezen over hoe de kunstenaars de coronacrisis beleven en uitdrukken in hun kunst. Zoals het verhaal van Christine Laheij (1942). Laheij heeft acht weken bij haar dochter in huis in quarantaine gezeten. In deze tijd heeft ze werk gemaakt dat de isolatie van de Nederlandse huishoudens uitbeeldt. Of het zelfportret van Marjolein Burbank waarin ze 3 maal zichzelf, naar 3 kanten kijkend, op textiel uitbeeldt. Oplettend oftewel de voorgeschreven afstand houdt tot de ander. Of de werken van Brigit Law Loman die haar als meisje afgesloten en in zichzelf gekeerd afbeelden, o zo verlangend naar vrijheid.

De gedichten maken de verhalen van de kunstenaars compleet. Zoals het gedicht ‘Langeafstandsgeliefden’ van Jolies Heij bij het schilderij ‘l’amour fait mal’ van Wiebe Dekker en het gedicht ‘Overgeleverd’ van Renate Spierdijk bij het schilderij ‘Coronablues’ van Bert Scheijgrond.

In z’n geheel biedt deze expositie een kleurrijk palet aan hedendaagse emoties waar iedereen mee te maken heeft, zoals een stapje terugdoen, huidhonger, zelfreflectie, klimaat, positieve motivatie en nog veel meer.

“De samensmelting van beide kunstvormen geeft een reflectie weer van kunstenaars op een bijzondere tijd in ons leven.”, zegt Wiebe Dekker, Voorzitter Art & Jazz.

De unieke samenwerking tussen kunstenaar en dichter heeft geleid tot de totstandkoming van deze prachtige expositie en bundel ‘Achter gesloten deuren’.

De tentoonstelling is te bezoeken van 5 juni t/m 11 juli 2021 (onder voorbehoud van de versoepelende maatregelingen)

Beeld: collage ‘il Lockdown’ van Yvonne Meulman

Over Art & Jazz
In 2009 is de stichting ART&JAZZ opgericht door kunstenaars die wonen en/of werken in Scheveningen. Het collectief bestaat uit ruim 90 kunstenaars in alle denkbare disciplines.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.