Close icon

Collectie

Het dagelijks leven op Scheveningen loopt als een rode draad door de collectie van Muzee. De visserij, de badcultuur, oude ambachten; gebruiksvoorwerpen en schilderijen schetsen een gedetailleerd beeld van het leven in het vissersdorp en onze mooie badplaats.

Cultuurhistorische collectie

De cultuurhistorische collectie van Muzee Scheveningen bestaat voor een groot deel uit objecten die betrekking hebben op de visserij. Samen brengen deze de geschiedenis van dit belangrijke hoofdstuk uit de Scheveningse historie tot leven. Denk aan scheepsmodellen, visgerei, klederdracht en vele attributen die aan boord van de schepen werden gebruikt. Ook bezit het museum een groot aantal voorwerpen van oude ambachten die verwant zijn aan de visserij: de gereedschappen van een mandenmaker, kuiper, zeilmaker, klompenmaker en nettenboetster.

Klik hier voor de online collectie

Ook het dagelijks leven in het begin van de vorige eeuw in het vissersdorp komt in Muzee tot leven, dankzij tal van gebruiksvoorwerpen. Een aantal grote objecten zoals een badkoets en een aantal strandstoelen vormen samen met andere kleinere objecten en kleding de verzameling die betrekking heeft op het bad- en strandleven in de vorige eeuw.

De verzameling schilderijen, prenten en tekeningen van het museum geven een indruk van het leven in Scheveningen in de meest brede zin. De visserij, het dagelijks leven in het vissersdorp en het bad- en strandleven zijn de belangrijkste thema’s.

Zeebiologische collectie

De zeebiologische collectie van Muzee Scheveningen bestaat voor het grootste gedeelte uit schelpen, afkomstig uit alle wereldzeeën. Deze van oorsprong particuliere schelpenverzameling is in de loop van de jaren aanzienlijk aangevuld en verbeterd. De verzameling vormt een van de grootste referentiecollecties van ons land. Maar dat is nog niet alles, deelcollecties van kreeftachtigen, stekelhuidigen, koppotigen, parels en parelmoer en een aantal kleinere deelcollectie geven een intrigerend beeld van het leven in het open water en op de bodem van de zee. 

Klik hier voor de online collectie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.