De naam De Halve Vleet is afkomstig uit de visserswereld.
De vleet bestond uit honderd rechtstandig in zee staande netten voor de haringvisserij van elk 30 meter. De totale vleet had dus een lengte van zo’n 3.000 meter! Het binnenhalen van die vleet was dan ook een hele klus. Halverwege werd meestal een korte rustpauze gehouden en kreeg men koffie. De naam van ons café houdt hiermee het zware beroep van de visserman in ere.

Museumcafé De Halve Vleet is opgenomen in het boek ‘De leukste museumcafés van Nederland’ door Marlijn van der Hoeven.
Uit een onderzoek van Gerard Marlet blijkt dat musea meer waarde voor de stad hebben als ze met hun gezicht naar de stad staan. Dat wil zeggen, een goede toegankelijkheid en ruime openingstijden, maar ook horecafaciliteiten die gekoppeld zijn aan het museum en de collectie en die van het museum een interessante ontmoetingsplaats maken, ook los van een bezoek aan het museum. De afgelopen jaren heeft Marlijn van der Hoeven met haar team 250 Nederlandse museumcafés onderzocht en er 125 bezocht en beoordeeld. De vijftig leukste staan beschreven in het nieuwe boek ‘De leukste museumcafés van Nederland’, en De Halve Vleet hoort daarbij!

Hoe komt Muzee aan dit bijzondere café? Het interieur is afkomstig uit het gelijknamige café dat Albert Haffert en zijn vrouw Dora, de oorspronkelijke eigenaren, dreven op de hoek van de Basiusstraat en de Van Wesebekestraat. Dit was een plek met erg veel aanloop, van vissers, maar ook van de bedrijven uit de buurt en negotianten.
Doortje was een vrouw die erg zorgzaam en behulpzaam was en bij wie iedereen een luisterend oor vond. Ze stond voor iedereen klaar: was de jenever op kon je bij hen altijd achterom terecht.
Na de dood van haar man heeft zij de zaak nog enige tijd voortgezet, maar na haar overlijden werd het café in de jaren ’70 gesloten. In haar testament had zij laten opnemen dat het hele interieur aan Muzee moest worden geschonken.

Cafe: De halve vleet
Café De Halve Vleet