Close icon

Museumcafé de Halve Vleet

Eten & drinken in een oud Schevenings café 

In Muzee Scheveningen valt niet alleen veel te zien en te beleven, je kunt in museumcafé De Halve Vleet ook terecht voor voor koffie en lekkers. En vergeet ik de lunchkaart niet, die is zeker geschikt voor de betere lekkerbek.

Wat is een Halve Vleet?

De naam De Halve Vleet is afkomstig uit de visserswereld. De vleet bestond uit honderd rechtstandig in zee staande netten voor de haringvisserij van elk 30 meter. De totale vleet had dus een lengte van zo’n 3.000 meter. Het binnenhalen van die vleet was dan ook een stevige klus. Halverwege werd meestal een korte rustpauze gehouden en kregen de vissers koffie. De naam van ons café houdt hiermee het zware beroep van de visserman in ere.

Hoe komt Muzee aan dit bijzondere café?

Het interieur is afkomstig uit het gelijknamige, Scheveningse café dat Albert Haffert en zijn vrouw Dora dreven op de hoek van de Basiusstraat en de Van Wesebekestraat. Dit was een plek met erg veel aanloop. Van vissers, maar ook van de bedrijven uit de buurt en negotianten. Doortje was een vrouw die erg zorgzaam en behulpzaam was en bij wie iedereen een luisterend oor vond. Ze stond voor iedereen klaar: was de jenever op kon je bij hen altijd achterom terecht.

Na de dood van haar man heeft zij de zaak nog enige tijd voortgezet, maar na haar overlijden werd het café in de jaren ’70 gesloten. In haar testament had zij laten opnemen dat het hele interieur aan Muzee moest worden geschonken.

Herontdek de Halve Vleet

Ervaar een echt Schevenings bruin café tijdens je bezoek bij Muzee.

Reserveer tickets

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.