Close icon

Activiteiten

Het Portret Spreekt presenteert Max Havelaar (UITVERKOCHT)

Let op: deze voorstelling is uitverkocht! Het verhaal Max Havelaar is bestuursambtenaar in Lebak, op Java. Hij ziet daar hoe […]

Het Portret Spreekt Max Havelaar

Let op: deze voorstelling is uitverkocht!

Het verhaal

Max Havelaar is bestuursambtenaar in Lebak, op Java. Hij ziet daar hoe de inheemse bevolking het slachtoffer wordt van onrecht uitbuiting en onderdrukking. Hij komt al snel in conflict met de plaatselijke regent. Havelaar beschuldigt hem van onderdrukking en uitzuiging van zijn volk. Door gebrek aan bewijs moet hij uiteindelijk ontslag nemen. Het verhaal – hoe literair verantwoord ook – is in feite een felle aanklacht tegen de heersende situatie in Nederlands-Indië en Multatuli richt zich aan het eind van zijn roman rechtstreeks tegen Koning Willem III. De roman heeft na al die jaren niets aan kracht verloren, niet in politiek opzicht maar ook niet als literair meesterwerk.

De voorstelling ‘Max Havelaar’ biedt een mooie inleiding voor wie de geschiedenis van Nederlands-Indië wil leren kennen, voor wie benieuwd is naar het verhaal van Max Havelaar, of voor wie het verhaal juist nog eens wil ophalen.

Joop Keesmaat boog zich over de Max Havelaar en maakte er een indrukwekkende voordracht van waarbij je snel vergeet dat je met één acteur te maken hebt. Keesmaat slaagt erin om de complexe roman van Multatuli – met alle personages die erin voorkomen – zó voor het voetlicht te brengen dat je bij wijze van spreken de mensen ziet, de hitte van Indië voelt en de verontwaardiging van Multatuli deelt.

Gespeeld door: Joop Keesmaat

Assistent: Tom Kleczewski

Speelduur: 90 minuten

Tickets: € 20,- (inclusief 1 drankje)

zondag 9 mei 2021

Koop je ticket
19:00
Locatie

Muzee Scheveningen
Neptunusstraat 90-92
2586 GT Den Haag
muzeescheveningen.nl

Organisator

Muzee Scheveningen

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.