Close icon

Activiteiten

Het Portret Spreekt – De Vergissing

De Vergissing is een play reading over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië. De schrijver van dit stuk, […]

De Vergissing is een play reading over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië. De schrijver van dit stuk, Han Ponneker, oud-dagbladjournalist en toneelschrijver, besloot in 2015 om op basis van tal van historische bronnen én de verhalen van zijn vrienden die indertijd uitgezonden waren, alles op te schrijven wat hem zijn leven lang al had dwarsgezeten: het feit dat Nederland, nog maar net bevrijd van de Duitse bezetting, een neokoloniale oorlog voerde in voormalig Nederlands-Indië. Hij gaf het resultaat vervolgens in handen van Het Portret Spreekt, waar Gepke Witteveen het bewerkte en er een play reading van maakte. De voorstelling werd eerder met veel succes gespeeld in 2019. 

Het Portret Spreekt besloot om na corona een vervolg te geven aan deze reeks, omdat na de publicatie van het regeringsrapport in maart 2021 en het verschijnen van het boek “Revolusi” door David van Reybrouck, gevolgd door de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum, het onderwerp weer volop in de belangstelling kwam te staan. Het oorspronkelijke script werd – mede op basis van deze publicaties en de nieuwe feiten die daarin werden gepresenteerd – aangepast, de enscenering verlevendigd en de verhaallijn duidelijker gemaakt.

Het stuk speelt in Oost-Java en handelt over de periode 1946-1949, na de zogenaamde “bersiap”. De voorstelling beschrijft pijnlijk nauwkeurig wat er gebeurde toen “onze jongens” naar Nederlands-Indië werden gestuurd en wat ze daar meemaakten. Nederlands-Indië was sinds de zeventiende eeuw het koloniale wingewest dat onze schatkist met honderden miljarden guldens vulde. Totdat “De gordel van smaragd”, zoals het liefkozend werd genoemd, in 1942 door Japan werd overvallen en de Nederlanders werden verdreven. Na de Japanse nederlaag enige jaren later, riep de Indonesische vrijheidsstrijder Ir. Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit waar Nederland, dat zich echter nog steeds als rechtmatige eigenaar beschouwde, niets meer te zoeken had. Nederland stuurde een troepenmacht van 120.000 militairen “om de orde te herstellen”, en zo begon een oorlog die bijna vijf jaar duurde en meer dan honderdduizend doden kostte. Achteraf gezien blijft het onbegrijpelijk dat een door de Duitse bezetting en de oorlog uitgemergeld en verarmd land ten koste van miljarden guldens een legermacht op de been bracht voor een hersenschim.

De herziene versie van “De Vergissing” wordt gespeeld door: Casper van Bohemen, Albertine de Kanter, Joop Keesmaat, Linda Møller, Roelant Radier en Robert Rosier
Bewerking: Gepke Witteveen, Robert Rosier en Roelant Radier
Regie: Gepke Witteveen en Hans Luyendijk
Techniek: Robert Bertsch
Productie: Gerda van der Vecht

Datum: 28 oktober 2022
Aanvang:
20.00 uur (zaal open om 19:45 uur)
Duur: 75 minuten

vrijdag 28 oktober 2022

Koop je ticket
20:00

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.