Close icon

Activiteiten

Het Portret Spreekt: De Vergissing

Stichting Het Portret Spreekt en Muzee Scheveningen presenteren ‘De  Vergissing’ Op vrijdag 1 november Een play reading van het theaterstuk over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands Indië, geschreven door Han Ponneker.  In het bestaan van het theatergezelschap Het Portret Spreekt is geen voorstelling zó succesvol geweest als “Adieu Indië”: […]

Alt

Stichting Het Portret Spreekt en Muzee Scheveningen presenteren ‘De  Vergissing’

Op vrijdag 1 november

Een play reading van het theaterstuk over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands Indië, geschreven door Han Ponneker. 

In het bestaan van het theatergezelschap Het Portret Spreekt is geen voorstelling zó succesvol geweest als “Adieu Indië”: een stuk dat precies past bij de doelstellingen van de stichting Het Portret Spreekt: historische gebeurtenissen als basis voor een levendige theatervoorstelling.

“Adieu Indië” is meer dan 30 keer opgevoerd in Muzee Scheveningen, de thuishaven van Het Portret Spreekt. Na afloop waren de toeschouwers niet alleen enthousiast over wat zij gezien hadden, maar ook nieuwsgierig naar wat er daarna gebeurde: de voorstelling smaakte naar meer. Nu is het tijd voor dat vervolg.
Het Portret Spreekt is bijzonder trots om te kunnen aankondigen dat er twee play readingszullen plaatsvinden dat handelt over de periode waar Adieu Indië ophield. De schrijver van dit stuk, getiteld “De Vergissing”, is Han Ponneker, oud-dagbladjournalist, historicus en  toneelschrijver.

 
Nederlandse militairen in Nederlands-Indië
 

Auteur:  Han Ponneker

Actrices: Linda Möller, Albertine de Kanter 

Acteurs:  Casper van Bohemen, Robert Rosier, Joop Keesmaat en Roelant Radier

Regie en bewerking:  Gepke Witteveen

Productie:  Gerda van der Vecht

Techniek:  Rob Bertsch

Speelduur: ca 75 minuten

 

Nederlands-Indië was sinds de zeventiende eeuw het koloniale wingewest dat onze schatkist met honderden miljarden guldens vulde. Totdat “De gordel van smaragd”, zoals het liefkozend werd genoemd, in 1942 door Japan werd overvallen en de Nederlanders werden verdreven.

Na de Japanse nederlaag enige jaren later, riep de Indonesische vrijheidsstrijder Ir. Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit waar Nederland, dat zich echter nog steeds als rechtmatige eigenaar beschouwde, niets meer te zoeken had. Nederland stuurde een troepenmacht van 120.000 militairen “om de orde te herstellen”, en zo begon een oorlog die bijna vijf jaar duurde en meer dan honderdduizend doden kostte.

Achteraf gezien en ondanks de kennis van nu blijft het onbegrijpelijk dat een door de Duitse bezetting en de oorlog uitgemergeld en verarmd land ten koste van miljarden guldens een legermacht op de been bracht voor een hersenschim.

Datum:
vrijdag 1 november 2019, aanvang 20.00 uur.

Kaarten: 20,- euro, te verkrijgen bij Muzee Scheveningen, afhalen bij de kassa of online via de website van Muzee, onderaan deze pagina.

zie ook: www.hetportretspreekt.nl

vrijdag 1 november 2019

Koop je ticket
20:00

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.