Close icon

Activiteiten

Friday Night Jazz – The Music of Charlie ‘Bird’ Parker (UITVERKOCHT)

De Haagse saxophonist Tom van der Zaal brengt op vrijdag 25 september een ode aan de muziek van Charlie Parker. * * Deze voorstelling is helaas uitverkocht * * De Haagse saxofonist Tom van der Zaal, winnaar van o.a. het Prinses Christina Concours en de Sena Jazz Award zal in […]

Alt

De Haagse saxophonist Tom van der Zaal brengt op vrijdag 25 september een ode aan de muziek van Charlie Parker.

* * Deze voorstelling is helaas uitverkocht * *

De Haagse saxofonist Tom van der Zaal, winnaar van o.a. het Prinses Christina Concours en de Sena Jazz Award zal in het kader van 100 jaar Bird een ode brengen aan Charlie ”The Bird” Parker. Onlangs bracht Tom zijn debuut album ”Introducing Tom van der Zaal – Time Will Tell” uit met de wereldbekende New Yorkse gitarist Peter Bernstein.

Dilemma – Tom van der Zaal featuring Peter Bernstein

”Charlie Parker is voor mij persoonlijk één van de grootste inspiraties geweest om van muziek mijn beroep te maken. Een Tribute to Charlie Parker is dan ook een thema dat ik al een hele tijd wil uitvoeren” zegt van der Zaal.


Over Charlie Parker

Saxofonist Charlie “Bird” Parker werd 100 jaar geleden in Kansas City, USA, geboren. Als componist en saxofonist was hij een van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz.

Parker wordt samen met o.a. Dizzy Gillespie beschouwd als uitvinder van de Bebop. Hij was geenszins een wonderkind maar oefende als een bezetene. Na een vernederende ervaring tijdens een jamsessie besloot hij zich volledig aan de muziek te wijden, maar begon ook drugs te gebruiken. Deze verslaving zou hem uiteindelijk fataal worden. Door de samenwerking met Gillespie ontstond definitief de toen eigentijdse jazzvorm Bebop.

Parker werkte in 1946 samen met de toen nog jonge Miles Davis, hetgeen Miles zijn muzikale ontwikkeling sterk heeft beïnvloed. Over het leven van Parker zijn talloze anekdotes en boeken geschreven maar het saxofoonspel van Charlie Parker is nooit geëvenaard.  Hij speelde in Birdland, een jazzclub in New York, die naar hem is vernoemd.

De getalenteerde Parker overleed in 1955, 34 jaar oud.

Line up
Tom van der Zaal: alt saxofoon
Rob van Bavel: piano
Luciano Poli: contrabas

Hans Braber: drums
John Marshall: Trompet

Deze voorstelling wordt twee keer gespeeld:

Scroll naar beneden om kaarten te reserveren voor de voorstelling van 19:00 uur.

Klik hier om kaarten te bestellen voor de voorstelling van 21:00 uur.

Foto: Tom van der Zaal door Jurjen Donkers

Over Tom van der Zaal
Tom van der Zaal studeerde hoofdvak jazz-saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn masters vertrok hij naar New York om te gaan studeren bij namen als Aaron Goldberg en Greg Hutchinson. In 2013 behaalde hij zijn masterdiploma summa cum laude, plus onderscheiding. Door de jaren heen speelde Tom op (internationale) podia als: Smalls New York, Casa del Jazz Roma, Warsaw Summer Days, The Hat Bar Berlin, Badehaus Simpla Berlin, Alexandrinsky Theatre Sint Petersburg, Polytech Concerthall Sint Petersburg, Esse Jazz Club (Moskou), Bimhuis Amsterdam, Muziek gebouw aan ’t IJ, North Sea Jazz Festival, The Hague Jazz Festival, Concertgebouw Amsterdam en vele andere podia.
In 2019 werd zijn debuut album ”Introducing Tom van der Zaal feat. Peter Bernstein (NYC)” uitgebracht onder het label Music-Factor.

Over Rob van Bavel
Deze Nederlandse top jazzpianist is een graag geziene gast in Muzee. Rob heeft met talloze nationale in internationale grootheden in de jazz gespeeld en geeft les aan het Conservatorium in Amsterdam.

Over Luciano Poli
De Italiaanse bassist Luciano Poli is ook een bekende op het Muzee jazzpodium. Hij studeerde aan het Haagse Conservatorium en is een gevraagde bassist in de Nederlandse jazzscene.

Over Hans Braber
Drummer Hans Braber studeerde klassiek slagwerk aan het K.C. in Den Haag. Studeerde daarna verder aan het Berklee College in Boston en verbleef langere tijd in New York. Hij speelde met grote namen uit de jazz waaronder Monty Alexander, Lee Konitz en Lalo Schifrin. Als organisator van Friday Night Jazz bracht hij vele concerten tot stand. Hij is freelance drummer en docent slagwerk aan de Duitse Internationale School in Den Haag.


Foto: John Marshall

Over John Marshall

John Marshall is geboren in Wantagh, NY in 1952. Van 1971 tot 1991 heeft hij gewerkt met een vele jazzgrootheden, zoals Buddy Rich, Mel Lewis, Lionel Hampton, Gerry Mulligan, Ornette Coleman, George Coleman, Buck Clayton, Mario Bauza and Dizzy Gillespie. John is nu freelancer.

 

vrijdag 25 september 2020

Koop je ticket
19:00

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.