Close icon

Activiteiten

Dromen met Derby

met Coba (zang, verhalen), Rob Sprinkhuizen (drums, zang), Rik Fennis (gitaar, zang, arrangementen), Evert Willemstijn (contrabas, zang) De Haagse Willy […]

Een muzikale ode aan Willy Derby

met Coba (zang, verhalen), Rob Sprinkhuizen (drums, zang), Rik Fennis (gitaar, zang, arrangementen), Evert Willemstijn (contrabas, zang)

De Haagse Willy Derby (1886-1944) was ooit Hollands meest geliefde zanger van het levenslied en de smartlap. Bekende hits van hem zoals ‘Droomland’, ‘Het Fiere Schooiershart’, ‘Hallo Bandoeng’ en ‘Had je niet die mooie blauwe ogen’ doen vast wel een belletje rinkelen.

Derby’s tachtigste sterfdag in april dit jaar was voor Coba & Cobets een mooie gelegenheid om deze legendarische artiest weer eens uit de mottenballen te trekken. Uit Derby’s omvangrijke repertoire werd een keuze gemaakt; zijn mooiste en grappigste liedjes werden afgestoft en in een nieuw muzikaal jasje gestoken. De teksten bleven overeind en bleken zelfs vaak verrassend tijdloos te zijn. Derby zong eigenlijk over alles: met een welgemeende snik in de stem of uitgelaten vrolijk over lief en leed, en dagelijkse malligheden, over meisjes, moeders en moordenaars, drank en armoe. En over nieuwerwetse dingen en onbekende werelden.

In oorlogstijd zong Derby het aangrijpende Grebbelied over de gesneuvelde Hollandse soldaten in de meidagen van 1940. Hij werd ervoor opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel. Ook bezong hij de tabaksschaarste en het zelf opkweken van tabak in het bezette Nederland van ’40-’45. Met het lied over de Spaanse Vluchteling ten tijde van de Spaanse burgeroorlog kweekte Derby empathie voor mensen uit een ver en vreemd land en bezong hij de verschrikking van bommen die voor het eerst op steden werden gegooid.

In ‘Dromen met Derby’ praat Coba haar publiek en passant bij over het bijzondere leven van Willy Derby, oftewel Willem Dieben, het armeluiskind uit de Haagse Stationsbuurt dat uitgroeide tot miljonair die met zijn vele liedjes en innemende karakter menig hart veroverde tijdens de Hollandse crisis- en oorlogsjaren van de vorige eeuw.

Datum: vrijdag 19 april 2024
Aanvang: 20.00 uur
Eindtijd: 21.45 uur
Entree: €20 inclusief pauzedrankje

Foto: Rob Taal

vrijdag 19 april 2024

Koop je ticket
20:00
Locatie

Muzee Scheveningen
Neptunusstraat 90-92
2586 GT Den Haag
muzeescheveningen.nl

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.