Close icon

Activiteiten

Friday Night Jazz – Greetje Kauffeld & Trio

Op 8 november aanstaande zal zangeres Greetje Kauffeld met haar Trio een concert in Muzee Scheveningen geven. Achttien dagen later, op dinsdag 26 november, wordt Greetje 80 jaar! Bijna een jubileum in Muzee, maar dat neemt niet weg dat we met het trouwe Muzee Jazzpubliek haar verjaardag alvast muzikaal gaan […]

Alt

Op 8 november aanstaande zal zangeres Greetje Kauffeld met haar Trio een concert in Muzee Scheveningen geven. Achttien dagen later, op dinsdag 26 november, wordt Greetje 80 jaar! Bijna een jubileum in Muzee, maar dat neemt niet weg dat we met het trouwe Muzee Jazzpubliek haar verjaardag alvast muzikaal gaan vieren!

Wie kent onder de jazzliefhebbers Greetje Kauffeld niet? De Nederlandse jazz zangeres met een indrukwekkende staat van dienst en nog steeds de sterren van de hemel zingt.

Muziek was in haar jongste jaren al haar trouwste gezelschap. Hele dagen luisterde ze naar de radio of draaide ze platen van Doris Day en Frank Sinatra. “Zo heb ik zingen geleerd”, zegt ze, “Door met hen mee te zingen”.

Foto: Jurjen Donkers

Van Doris Day nam ze het vermogen over om de luisteraar heel dicht te benaderen en te ontroeren. Van de Voice leerde ze fraseren. Als dertienjarige zong Greetje voor het eerst op de radio met de Zeeuwse groep Rainbows.

In 1957 werd zij de vaste zangeres van The Skymasters en startte ze haar professionele loopbaan, die al snel een internationaal karakter kreeg. Een optreden op het Festival de Canzone in Venetie bezorgde haar ook een gastoptreden met de RIAS Big Band in Berlijn. Hiermee werd de start gegeven tot een muzikale loopbaan in Duitsland waar ze veel radio- televisie en platenstudio’s opnamen maakte. In 1968 vertrok ze naar de U.S.A. en speelde ze met jazzsterren als Ray Brown, Herb Ellis en Oscar-Neves.

Terug in Nederland in 1969 trouwde zij met producer Joop de Roo die haar verder stimuleerde om meer jazz te gaan zingen. Grootheden als Stan Getz en Thad Jones werkten mee aan haar CD “Some other Spring” uit 1981. Tot begin jaren 80 werkte ze uitsluitend in de studio’s van radio, televisie en de platenindustrie. In 1986 ontstond er een bijzonder trio, slechts bestaande uit stem, gitaar en saxofoon waar ze tot heden nog mee optreedt.

Haar verdere carrière is een opsomming van mooie muzikale hoogtepunten, als docent aan het Conservatorium van Amsterdam en met vele CD opnames en onderscheidingen. In 2007 vierde ze haar vijftigjarig jubilium met een feestelijk concert in ’t Spant in Bussum.

Je zou haar grote talent zo kunnen typeren zoals ze zelf zegt; “Elk liedje is voor mij een verhaal, ik beleef de tekst die ik zing, ik kruip erin zoals een acteur die in zijn rol stapt”.

Greetje wordt in Muzee begeleid door pianist Rob van Bavel en bassist Ruud Ouwehand, met wie ze ook veel samenwerkte. Huisdrummer Hans Braber, met wie Greetje regelmatig in Duitsland speelde, sluit zich er weer bij aan.

Het belooft op 8 november een bijzondere en gedenkwaardige jazzbelevenis te worden!

vrijdag 8 november 2019

Koop je ticket
20:30

In zee met Muzee

Koop je ticket nu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.