Close icon

Muzee Scheveningen is ongelooflijk blij met groen licht voor renovatie

4 april 2024

Muzee Scheveningen kan binnenkort beginnen aan een langverwachte renovatie. Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben op 19 maart groen licht gegeven voor de verbouwing. De renovatie is essentieel om verschillende redenen, waaronder het creëren van betere klimatologische omstandigheden voor het behoud van de collectie. Daarnaast komt er een aparte zaal voor evenementen. Tamara Peers, directeur Muzee Scheveningen: “We zijn ongelooflijk blij dat we mogen renoveren. Uitgangspunt voor de verbouwing is het realiseren van een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen, met behoud van het monumentale Scheveningse karakter.”  

Modernisering van het museum 
Het huidige pand van Muzee Scheveningen is verouderd en voldoet niet meer aan de klimatologische eisen voor het behoud van de collectie. Met de renovatie wordt de veiligheid van de collectie gewaarborgd en wordt het museum gemoderniseerd om de collectie op eigentijdse wijze te presenteren, en toegankelijkheid en het gebruik te verbeteren. 

Herinvoering van een theaterzaal op Scheveningen 
Tot nu toe vonden evenementen plaats in de prachtige zaal van het museum, wat een sfeervolle ambiance bood maar niet optimaal was voor de veiligheid van de kunstwerken. Met de toevoeging van een aparte zaal kunnen evenementen daar plaatsvinden en wordt er een theaterzaal teruggebracht naar Scheveningen. 

Duurzaam en toegankelijk gebouw 
Het pand kampt met achterstallig onderhoud en is niet energiezuinig. De renovatie richt zich daarom ook op het verduurzamen van het museum, naast het streven naar toegankelijkheid en inclusiviteit voor alle bezoekers. 

Participatie 
Muzee zal ideeën en wensen van betrokkenen verzamelen voor de inrichting van het vernieuwde museum. Tamara: “Zo weten we dat de wens bestaat om museumcafé de Halve Vleet ook na de verbouwing een plek te geven in het museum.” 

Voordat Muzee daadwerkelijk kan starten met renoveren, gaat er eerst een traject van voorbereiden en aanbesteden aan vooraf. Wel wordt in 2024 al gestart met de verduurzaming van het pand. Zodra de planning van de renovatie bekend is, zal hierover worden gecommuniceerd. 


Noot voor de redactie, niet ter publicatie:   
Neem voor redactionele vragen contact op met Tamara Peers.
Voor meer informatie over de renovatie en de herplaatsing van de collectie kunt u contact op nemen met: [email protected].

Over Muzee  
Wij tonen hoe het is, was en hoe het zal zijn om hier in Scheveningen te wonen, te werken en te leven met de zee. Dat noemen we ‘Leven met zee’. Vandaar ook onze naam Muzee. En vandaar onze twee collecties: een biologische collectie van de zee en een culturele collectie van Scheveningen. Muzee is één van de acht Haagse cultuurankers.

Muzee Scheveningen | Neptunusstraat 90-92 | 2586 TB Den Haag | muzee.nl

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.