Close icon

Muzee presenteert de eerste Scheveningse Innovatieweek voor 600 basisschoolleerlingen!

13 september 2022

In de week van 26 tot en met 30 september 2022 is de eerste editie van de Scheveningse Innovatieweek in Muzee Scheveningen. Zeven basisscholen doen mee: de Vuurtoren, het Volle Leven, de Meerpaal, de Tweemaster, de Oranjeschool, de Vrije Ruimte en de Willem de Zwijgerschool. Op maandag 26 september zal de Scheveningse Innovatieweek feestelijk worden geopend door wethouder Anne Mulder.  

Zeshonderd leerlingen van groep 4, 5 en 6 maken kennis met de traditionele ambachten van Scheveningen – zoals het garnalen pellen en het netten boeten – en de nieuwe technologie aan de kust van Scheveningen waaronder het telen en oogsten van zeewier, mariene- en windenergie. In deze week maakt de nieuwe generatie kennis met de beroepen uit het verleden en introduceren we de beroepen van de toekomst bij Muzee Scheveningen.

Schevenings zeewier voelen en proeven
Samen met de Vrienden van Muzee Scheveningen, DMEC Dutch Marine Energy Centre, The Seaweed Company en Techniek aan Zee van het Maris College heeft Muzee Scheveningen een programma ontwikkeld waar het onderzoekend leren, proeven, maken oftewel ervaren centraal staat. In verschillende workshops leren de leerlingen op een interactieve manier hoe mariene energie werkt, ze maken kennis met vier verschillende mariene energietechnieken. Energie uit golfslag, energie uit eb en vloed, energie uit warm en koud water en uit zoet en zout water. Verder leren ze hoe zeewier voor de kust van Den Haag in zee offshore wordt geteeld en geoogst en hoe windenergie werkt. “We maken met de leerlingen een miniatuur wind-, golf en zeewierpark en met het zeewier gaan de leerlingen koekjes kneden zodat de ouders thuis ook kunnen ervaren hoe dat proeft”, aldus projectleider Hendrikje Claassen.

Programma Toekomst aan de Noordzee
De Scheveningse Innovatieweek is een terugkerend festival. Hiermee hoopt Muzee dat het een onderdeel wordt van het curriculum van de Scheveningse en Haagse basisschoolleerlingen. De Scheveningse Innovatieweek is een onderdeel van een nieuwe programmalijn van Muzee Scheveningen: Toekomst aan de Noordzee.

De Scheveningse Innovatieweek is financieel mogelijk gemaakt door Rotary Scheveningen, Stichting Steunfonds Scheveningen, Bridgeclub Belgisch Park, Het Mondriaanfonds en Muzee Scheveningen. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.