Close icon

Herbeleef de magie op Scheveningen in de nieuwe tentoonstelling van Muzee: Karels Koffer – Magie in Muzee

13 mei 2022

Scheveningen was in de jaren 30 en 40 dé uitgaansplek van het variété in Den Haag. In de tentoonstelling Karels Koffer stap je bij Muzee Scheveningen binnen in een wereld vol magie, waar je wordt meegenomen in de historische verhalen uit de wonderlijke koffer van buurtbewoner én internationaal kleinkunstenaar Karel de Rooij. Herbeleef het uitgaansleven van vroeger, van circus, jazz, cabaret tot variété in de bruisende badplaats Scheveningen van 22 mei tot en met 4 september 2022.

Over Karels Koffer
Vorig jaar opende Karel de Rooij een hutkoffer van zijn moeder. De koffer zat vol met affiches, foto’s en brieven van zijn familie. Tijdens de coronaperiode had hij eindelijk tijd om erin te duiken. Het openen van deze koffer maakte een reeks van herinneringen los. Zijn hele familiegeschiedenis bleek in teken te staan van muziek en theater. Op één affiche van het Kurhaus staan zijn opa en zijn vader op het programma, van acht uur ’s avonds tot vier uur ’s ochtends. De koffer ademt de verhalen van Karels ouders in het magische tijdperk van toen. Een tijd met grote namen als Lou Bandy, Josephine Baker en Pia Beck. Proef de sfeer van het variété en bewonder de prachtige affiches van het circus en de echte piano van diva Pia Beck.

Herbeleef de magie in een audiotour
De bijzondere verhalen van Karel komen tot leven in een audiotour. Hoe was en is het om op podium te staan? Hoe ervaarde Karels en zijn ouders het variété op Scheveningen? Laat je meevoeren door de mooie, magische herinneringen van toen (en nu).

Magische momenten van de gemeenschap als erfgoed
Bij deze tentoonstelling is het mogelijk om je eigen herinnering op te halen en te delen met Muzee. Hoe heb jij het variété beleefd op Scheveningen? Herinner jij je de olifanten in de Scheveningse straten? Welke bijzondere voorstellingen of podiumkunsten heb je gezien en ervaren? Deel je persoonlijke verhaal bij de zondagochtend gesprekken met Karel de Rooij.

Gezocht: Piano talent!
In de tentoonstelling staat de echte vleugel van Pia Beck uit de Vliegende Hollander. Gedurende de tentoonstelling geven we Schevenings talent drie keer de kans om zich op dit bijzondere instrument te laten horen. Treed jij in de voetsporen van Pia Beck? Meld je dan nu aan via www.muzee.nl/tentoonstelling/karels-koffer-magie-in-muzee.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.