Close icon

Prachtige ontmoetingen: Scheveningse en Surinaamse verhalen uit de visserij

15 februari 2022

Muzee is een plek waar verhalen tot leven komen: dat bleek maar weer tijdens een bijeenkomst waarin een verbinding werd gemaakt tussen Scheveningse vissermannen en een divers gezelschap van Surinaamse origine, waaronder Frank Kanhai van het Nationaal Archief en Kavita Parbhudayal, wethouder van zorg, jeugd en volksgezondheid. Bezoeker Mehdia Sealeti vertelt over een mooie dag, gevuld met mooie visserman-verhalen.

“Het doel van deze bijeenkomst was om, samen met mevrouw Parbhudayal, verschillende culturen en generaties met elkaar in verbinding te brengen, door met Scheveningse beroepsvissers verhalen te delen over de visserij en het leven in Scheveningen toen en nu. We wandelden samen langs de Muzee Vissersroute. Met een lekkere kop koffie werden we warm ontvangen door de directie, haar team, de visserman en vrouw in klederdracht.”

Kwie Kwie
“Met onze groep hoorden we het verhaal van de wethouder over haar ervaring met vissen en met name de ‘Kwie Kwie’ (een populaire en lekkere vis uit Suriname). Uiteraard had beroepsvisser Gerard Breugem nog een Kwie Kwie staan, en zo kwam het verhaal nog meer tot leven. De vader (leraar) van mevrouw Parbhudayal sprak vol passie over hoe het vissen een gezamenlijke familie-uitstap was, eigenlijk uit noodzaak. Een sportvisser uit het publiek vulde aan dat het in Suriname niet ongewoon was dat je als gezin ging vissen inzoetwater en de vangst gedeeld werd.”

“Vervolgens kregen we een persoonlijke rondleiding door de beroepsvissers Henk Ammeraal, Jaap van der Toorn en Wim Tuit, over hoe de visserij in Scheveningen veranderde door de jaren heen. Wat eens in vorige generaties een financiële noodzaak was, vervolgens in een passie veranderde en uiteindelijk financieel niet meer houdbaar werd. En hoe de beroepsvissers zich omschoolden in een ander beroep, aan land gingen en zorgden voor hun zelf en hun gezin.”

“Ben je benieuwd naar al deze verhalen en meer en houd je van wandelen, ga dan zeker eens langs met je familie, vrienden of collega’s, er is veel te beleven in en rond het museum en er is een uitgestippelde wandeling met bezienswaardigheden en restaurants/cafe’s die de vissermannen-verhalen tot leven brengen.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.