Close icon

Wethouder van Asten opent buitenexpositie ‘Vissermannen On Tour’ van Muzee Scheveningen

27 november 2021

Op zaterdag 27 november werd de buitenexpositie ‘Vissermannen On Tour’ van Muzee Scheveningen officieel geopend door van Asten, wethouder mobiliteit en cultuur. Van Asten haalde als eerste een persoonlijk verhaal op van één van de Vissermannen met zijn smartphone en gaf daarmee hét startschot voor de culturele én culinaire tour op Scheveningen.

Vissermannen On Tour is een multimedia route waarbij men op vier plekken door Scheveningen letterlijk oog in oog staat met de twaalf Vissermannen, gefotografeerd door Roderik Rotting. “Met deze mooie portretten willen we mensen laten kennismaken met de visserij en de Scheveningse cultuur”, aldus Tamara Peers, directeur Muzee Scheveningen. Met het scannen van de QR-codes op de portretten worden de persoonlijke verhalen van de Vissermannen via audio in het Nederlands of Engels opgehaald. Ze vertellen over hoe het werkelijk was om visser te zijn op Scheveningen. De harde en de zachte kant, over plezier en verdriet, volle zee en het vaste land, over angst, geloof en kameraadschap: over zout en zoet.

De route van Vissermannen On Tour kan te voet, maar werd tijdens de opening met de fietsen van Haagsche Stadsfiets afgelegd. “Bij de opening van de buitententoonstelling Vissermannen On Tour komen mijn portefeuilles samen: erfgoed, cultuur en mobiliteit. Het is mooi dat mensen nu fietsend of lopend de zuilen kunnen bewonderen.”, zegt van Asten.

In het boekje staan de deelnemende ondernemers met de speciale Vissermannen On Tour aanbiedingen uitgelicht met een plattegrond. Deze boekjes zijn gratis te verkrijgen bij Muzee Scheveningen, Haagsche Stadsfiets, Viswinkel de Lange, Appeltje Eitje, De Snoeshaen, De Maatschappij, Tante Knier, Studio Scheveningen, Simonis op de boulevard en De Pier. Een mooie kans om tijdens deze roerige tijden met lockdowns en corona maatregelen de horeca wat extra te supporten én daarbij een toegankelijke buitenactiviteit.

Ter afsluiting van de multimediatour kregen de genodigden nog een exclusieve rondleiding in Muzee onder begeleiding van visserman Gerard Breugem. In museumcafé de Halve Vleet werd iedereen opnieuw verrast door heerlijke Scheveningse lekkernijen en ‘een beetje’ (‘een jenevertje’).

De buitenexpositie Vissermannen On Tour is mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds en is onderdeel van de tentoonstelling Vissermannen ~ Zout & Zoet bij Muzee Scheveningen. Op woensdagen, zaterdagen en zondagen geven de vissermannen zelf rondleidingen en vertellen over al hun avonturen. De tentoonstelling Vissermannen ~ Zout & Zoet is te zien tot en met 28 februari 2022.

arrow
arrow

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.