Close icon

Een kijkje in het CollectieLab van Muzee

1 november 2021

Scheveningse schoudermantel

Deze schoudermantel, ook wel Schoemantel genoemd, is een herkenbaar onderdeel van de Scheveningse klederdracht. Tussen november en april droegen de Scheveningse vrouwen deze mantel om zich warm te houden.

Deze mantel werd door Nel Noordervliet-Jol geschonken aan Muzee. Het is een mantel uit 1882, één van de oudste uit de collectie. Deze mantel is gedragen door Neeltje Jol-van Leeuwen.

Wist je dat er in de kraag van een schoudermantel een breinaald zit om deze stevig te houden?

Maak kennis met vrijwilliger CollectieLab Sientje

Mijn naam is Sientje van ’t Veer. Ik ben een geboren en getogen Scheveninger.

Ik ben net afgestuurd aan de modeopleiding van de Willem de Koning Academie. Mijn afstudeercollectie is gebaseerd op de Scheveningse dracht en de Scheveningse identiteit.

Bij het Collectielab is het fascinerend om te zien hoeveel verschillende stoffen en kleuren en gebruikt werden in Scheveningse dracht.

Over CollectieLab

Wie wat bewaart die heeft wat!?

Wat is écht Schevenings? Wat verzamelt een museum? Wat moet bewaard blijven en wat niet? Daar gaat het over in het CollectieLab bij Muzee. Muzee verzamelt en vertelt verhalen over hoe het is, was en zal zijn om op Scheveningen te wonen, werken en met de zee te leven. Om dit te kunnen doen hebben we een bijzondere verzameling van spullen op ons depot. Deze collectie met Schevenings erfgoed gaan we samen met de Scheveningers, samen met jou, waarderen. Met de Scheveningse gemeenschap én experts van Muzee kijken we met een frisse blik naar onze collectie. We vinden de pareltjes onder het stof en zoeken naar de verhalen die de objecten meer waarde kunnen geven, kortom, door onderzoek, verhalen en wat extra liefde verrijken we de spullen van zolder en werken we naar een waardevolle collectie!

Jij kan ook meedoen! 
Wil je weten hoe? Meld je aan als vrijwilliger via [email protected]. Kom kijken wat er allemaal in de schatkamer van Muzee Scheveningen ligt en help ons met het compleet maken van het verhaal van onze collectie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.