Close icon

Eerste Nederlandse Buitenschool

14 augustus 2019

Kleine expositie in de gang van Muzee

Aan de Doorniksestraat staat de Eerste Nederlandse Buitenschool, een unieke school met een bijzondere geschiedenis die voor veel Scheveningers onbekend is. In 1904 werd in het Duitse Charlottenburg de eerste Openluchtschool gesticht voor chronisch zieke kinderen. Het zou voor deze kinderen niet gezond zijn om les te krijgen in een klaslokaal met 50 andere kinderen. In Den Haag begon deze bijzondere zorg in 1905 in een villa aan de Benoordenhoutseweg 27.

Vanaf 1913 werd wat toen nog de ‘s-Gravenhaagsche StadsGezondheids-kolonie heette gevestigd tussen de Pompstationsweg en het Belgisch Park. In 1917 veranderde de instelling van naam naar: Herstellingsoord De Eerste Nederlandse Buitenschool. Met deze naamsverandering kwam ook meer aandacht voor het onderwijselement van deze Buitenschool.
Tot augustus 2005 is de school in gebruik geweest voor chronisch zieke kinderen.

De derde en tevens laatste directeur, Carl Doeke Eisma, heeft een bijzondere collectie objecten, foto’s en boeken over de Eerste Nederlandse Buitenschool geschonken aan Muzee Scheveningen.
Tot 27 oktober is van deze collectie een kleine presentatie te zien in de gang van Muzee.

foto: collectie Haags Gemeentearchief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Muzee nieuwsbrief.