Kind op ScheveningenDeze les neemt de leerlingen ruim 100 jaar mee terug in de tijd. Rond 1900 was Scheveningen een vissersdorp, het grootste deel van de bevolking leefde van de visserij. Ga aan boord van een bomschuit die terug gekomen is van een spannende reis op zee en neem een kijkje in het bemanningsverblijf. De vissers zijn lang op zee gebleven, wat hadden ze eigenlijk te eten tijdens hun zeereis?

We gaan van boord en komen langs een oude kruidenierswinkel en een schoolklas. In het smalle Scheveningse straatje zien we mannen en vrouwen in klederdracht.

Oude voorwerpen en foto’s laten zien hoe kinderen 100 jaar geleden leefden op Scheveningen. De foto’s tonen de beroepen van de Scheveningse mannen en vrouwen, die hard moesten werken en weinig geld verdienden. Diverse gebruiksvoorwerpen verduidelijken hoe het was om te leven zonder stromend water en elektriciteit.

Tot slot gaan de leerlingen in groepjes met een doe-opdracht op onderzoek in Muzee Scheveningen.

Deze les geeft de leerlingen inzicht in de gebruiken en leefgewoonten van de Scheveningse bevolking 100 jaar geleden.

Ze zien de leefomgeving van de kinderen 100 jaar geleden en de beroepen van de ouders uit die tijd. Spelenderwijs ontdekken ze de verschillen tussen nu en vroeger.

De les sluit aan bij de kerndoelen: 2, 38, 46, 51 en 56

Duur 75 minuten PO Groep 3 t/m 6
Max lln: 30 Kosten: 2,50 per leerling
 

Reserveren voor de les via e-mail: educatie@muzee.nl

Deze les is voor scholen uit Den Haag met subsidie te reserveren via: www.cultuurschakel.nl/inschrijven