De cultuurhistorische collectie van Muzee Scheveningen bestaat voor een groot deel uit objecten die betrekking hebben op de visserij. Hiertoe behoren onder andere een groot aantal scheepsmodellen. In combinatie met de vele attributen die aan boord van de schepen werden gebruikt, geven zij een goed beeld van de ontwikkeling van de visserij in Scheveningen.

Ook bezit het museum een groot aantal voorwerpen van oude ambachten die verwant zijn aan de visserij: de gereedschappen van een mandenmaker, kuiper, zeilmaker, klompenmaker en nettenboetster.

Tevens zijn er in de collectie veel gebruiksvoorwerpen opgenomen die betrekking hebben op het dagelijks leven in het begin van de vorige eeuw in het vissersdorp.

Een aantal grote objecten zoals een badkoets en een aantal strandstoelen vormen samen met andere kleinere objecten en kleding de verzameling die betrekking heeft op het bad- en strandleven in de vorige eeuw.

De verzameling schilderijen, prenten en tekeningen van het museum geven een indruk van het leven in Scheveningen in de meest brede zin. De visserij, het dagelijks leven in het vissersdorp en het bad- en strandleven zijn de belangrijkste thema’s.