Wintersurprises

Klinkt spannend maar wat zijn dat?

Art & Jazz heeft ruim 80 aangesloten kunstenaars die allen mee kunnen doen aan de Wintersurprise-wedstrijd. Dat kan in de vorm van een schilderij, een beeld, een installatie,  textielkunst,  glaskunst en mozaïek. Een jury kiest iedere maand een kunstwerk.
Dat levert maar liefst vijf Wintersurprises op die elk een maand te zien zullen zijn op de vaste Art & Jazzplek in Muzee Scheveningen.

Winnaar vijfde en laatste Wintersurprise bekend!

 Zondag 3 maart werd de laatste Wintersurprise van deze winter onthuld. Dit keer een kunstwerk van recycled plastic, gemaakt door kunstenares Henneke van der Spek (zie foto).

Dit kunstwerk is het eerste dat speciaal voor de vaste Art & Jazz-plek in de Bad- en strandzaal van Muzee Scheveningen is gemaakt. Al ontwerpend liep er in de fantasie van de kunstenaar opeens een opvallend gele plastic krab over de bakstenen muur…

Het kunstwerk kreeg dan ook de titel mee: ‘a plastic crap Crab: is this the Oceans future?’

Henneke van der Spek is getalenteerd in alle kunstrichtingen, maar werken met een naaimachine loopt als een rode draad door haar oeuvre.

Als jong meisje naaide ze al haar eigen kleren en had de ambitie naar de Kunstacademie te gaan. Dat lukte in eerste instantie niet door een te lage vooropleiding dus volgde ze een opleiding tot apothekersassistente. Wat ze daaraan vooral boeiend vond was het samenstellen van recepten uit poeders en pasta’s.

Dat heeft ze nog steeds: uitvinden en ontwerpen is voor haar boeiender dan de uitvoering.

De kunstacademie bleef trekken, vooral om er zoveel mogelijk technieken te ontdekken. Ze schreef zich in voor een oriëntatiejaar en was daarna meer dan welkom bij de KABK. Ze koos voor de richting 3D, ruimtelijke projecten, maar deed er wel een extra module textiel bij.

Ze exposeert regelmatig, wordt daarvoor gevraagd vanwege een bepaalde discipline en gaat dan fanatiek daarmee aan de slag. Dat kan zijn in sieraden, in objecten, in schilderijen, in lampen, in recycled plastic.

Ja plastic, want de plastic soep die in de zee drijft is ook voor haar een zorg. Beter dit materiaal op het land houden en er iets moois van maken. Dat deed ze al in reuze plastic vliegers die een jaar lang te zien waren op een van de Zeeuwse eilanden. Van het nog bruikbare materiaal hiervan maakte ze een nieuw kunstwerk en leverde dit in voor de Wintersurprise-wedstrijd. En won daarmee de vijfde Wintersurprise!

Kom kijken en laat u verrassen!


Henneke van der Spek met het winnende kunstwerk ‘a plastic crap Crab: is this the Oceans future?’