Het Wilde Oog – Scheveningse en Spakenburgse Diva’s

 

Zaterdag 17 maart 2018 – vrijdag 18 mei 2018

Scheveningse en Spakenburgse vrouwen in klederdracht met gekleurde, futuristische brillen voor een bontgekleurd modern kunstwerk of met een ouderwetse duikhelm in de hand aan een zwembadrand.

Het zijn vervreemdende beelden die je niet snel in het dagelijks leven zult tegenkomen. Het zijn foto’s geënsceneerd door Het Wilde Oog, het kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run. Van 17 maart tot en met 18 mei 2018 is er in de gang van Muzee Scheveningen een fototentoonstelling te zien met foto’s van deze vrouwen in klederdracht.

Het Wilde Oog toont een parallelle werkelijkheid waarin vrouwen in klederdracht hun gekende omgeving en vertrouwde handelingen achter zich laten.
Hans Lemmerman, Inge van Run en fotograaf Frank Auperlé verrijken de vrouwen met artistieke werelden en ensceneringen. Vanuit de mentaliteit Kijk Wild & Denk Lenig zie je Scheveningse en Spakenburgse vrouwen Annie, Corrie, Tini, Hendrikje, Mengsje en Wijmpje zoals je ze nog nooit hebt gezien!

In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg de uitnodiging aan van Het Wilde Oog om de wereld van de kunst te betreden. Vrouwen die in hun kleding de verbondenheid met de streek uitdrukken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. Zij laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor (hedendaagse) kunst. Als decor niet langer een molen, een haven of een dijkhuis. Wel moderne meesters als architect Dudok of schilder Gerrit Rietveld.

Corrie, Hendrikje en Wijmpje staan vol toewijding in museale en architectonische settings. Drie Scheveningse vrouwen (Annie, Corrie en Tini) zijn in het kader van Feest aan Zee ook op kunstavontuur gegaan in het Gemeentemuseum, Beelden aan Zee, Voorlinden en in Kijkduin (Hemels Gewelf). Geleend erfgoed van Muzee en Het Nationale Theater krijgt met deze Scheveningse Diva’s nieuwe betekenis door de enscenering van Het Wilde Oog.