Wijzer in de kunstgeschiedenis

De afgelopen 25 jaar heeft Muzee Scheveningen met veel succes cursussen kunstgeschiedenis verzorgd. Binnenkort gaan er weer twee bijzonder interessante cursussen van start: ‘De Kunst van de 19e eeuw: Romantiek en Realisme’ en ‘Symbolen in de Kunst, deel II’.

Deze cursussen worden gegeven door een eerstegraads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 30 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden informatiebladen met samenvattingen van het behandelde uitgereikt.

De cursus ‘De Kunst van de 19e eeuw: Romantiek en Realisme’ start op dinsdagochtend 3 oktober.
In deze zesde cursus van de serie chronologische cursussen kunstgeschiedenis, staat de kunst van de 19e eeuw centraal, tot aan de doorbraak van het impressionisme. Aan de orde komt:

De schilderkunst van de eerste helft van de 19e eeuw in Frankrijk; Ingres, Gros, Delacroix en Gericault. De Salonschilderkunst. De opkomst van het realisme; de school van Barbizon. Ontwikkelingen in Engeland; Turner en Constable, de Pre-Raphaelieten en de Arts & Crafts beweging, historisme in de architectuur. Schilderkunst in Duitsland; Friedrich en Runge. De voorlopers van de Impressionisten; Manet en Degas.

Tijdstip: dinsdag 10.15 – 12.00 uur
Data: 3, 10 en 31 oktober; 7, 14, 21 en 28 november 2017

 

De cursus ‘Symbolen in de Kunst, deel II’ start op dinsdagmiddag 3 oktober.

In deze cursus wordt de symboliek in de schilderkunst van renaissance, maniërisme en barok besproken. Met name in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw wordt veel symboliek gebruikt. Wat is de betekenis van de vele goden en godinnen in mythologische voorstellingen. Wat is de symboliek van dieren, van bloemen en vruchten. Welke symbolische betekenissen zitten verstopt in de Hollandse interieurvoorstellingen van de 17e eeuw? Vragen die in deze cursus beantwoord worden.

Tijdstip: dinsdag 12.30 – 14.15 uur
Data: 3 en 10 oktober; 14 en 28 november 2017

Voor beide cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Er zijn parallelgroepen in Museum Rijswijk op de maandag (inhaalmogelijkheid!).

Een cursusbrochure kunt u kosteloos aanvragen bij de docente, lucyhovinga@kpnplanet.nl of tel. 0181-482236 of afhalen in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen, tijdens de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en zondag van 12-17 uur.

 

William Turner – Dordrecht: The Dort packet-boat from Rotterdam becalmed, 1818