Welkom aan de kust 


Tweehonderd jaar Scheveningen-Bad achter de schermen

het nieuwe boek van auteur Danny Verbaan

 

De badplaats Scheveningen bestaat 200 jaar! Auteur Danny Verbaan geeft in zijn nieuwe boek een overzicht van vele bijzondere gebeurtenissen in die 200 jaar.
Welkom aan de kust staat vol herinneringen en anekdotes. Dit boek vertelt over badvrouwen, badmannen, ezeltjes- en struisvogeldrijvers, hotel- en strandexploitanten, restauranthouders, artiesten, autodealers, huisdieren en dirigenten.
De heldere tekst en de vele foto’s maken dit boek een ‘must’ voor iedereen!

De presentatie van Welkom aan de kust is op donderdag 30 augustus bij boekhandel Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag) om 19.00 uur. Danny Verbaan zal aansluitend  zijn boek signeren. Als u hierbij aanwezig wilt zijn dan kunt u zich hier aanmelden.

Vrijdagavond 31 augustus is Danny Verbaan in Muzee Scheveningen tijdens het MUZEE nodigt je UITfestival. Zijn boek gaat daar in de verkoop en Danny zal signeren voor wie dat wil tussen 19 en 20.30 uur.

Tot slot signeert Danny zijn boek op zaterdag 1 september tussen 12.00 en 14.30 uur bij de Oude Kerk tijdens Kunst en Cultuur op Scheveningen.

 


Vanaf vrijdag 31 augustus te koop in Muzee Scheveningen voor € 25,00.

 

Ontstaan van de badplaats
Op ongeveer tien minuten wandelen van het vissersdorp Scheveningen opent Jacob Pronk in 1818 een eenvoudig, houten badhuis. Hier kan het publiek zijn voordeel doen met de geneeskrachtige werking van het zeewater.

Wie voor het eerst in zee baadt – en dat zijn er velen – ervaart een ongekende sensatie. Zeer voorname gasten uit heel Europa komen ervoor naar Scheveningen. Zij laten zich ook de genoegens van het opbloeiende uitgaansleven goed smaken. Zo ontstaat langzaamaan – en ondanks wereldoorlogen, branden en faillissementen – de badplaats zoals wij die 200 jaar later kennen.

Plannenmakers en architecten komen eveneens voorbij. Net als luchtvaartpionier Anthony Fokker die het strand als start- en landingsbaan gebruikte, Louis Davids, Bloemen-Bertha, leden van Balkanorkesten en een wereldster als Richard Tauber. Met zijn O Mädchen, mein Mädchen bracht deze opera- en operettezanger zijn bewonderaars in vervoering.
Een absolute sensatie was ook danseres en zangeres Josephine Baker; na een tumultueuze fotosessie op het strand installeerde Baker zich heel huiselijk met een breiwerkje bij de open haard in het Kurhaus.
———————————————————————————-

 

Auteur Danny Verbaan (1962) is oud-journalist en schrijft boeken waarin de historie en de belevenissen van de hoofdrolspelers centraal staan. Van hem verschenen eerder bij uitgeverij Scriptum bijvoorbeeld Maison Kelder, het huis van de hazelnoot en Weg! Ontsnapt aan de Duitse bezetting