Vanaf 10 december: expositie over de haringvisserij

Haring en Scheveningen: de beste maatjes!

Tentoonstelling over de haringvisserij op Scheveningen

te zien van 10 december 2017 t/m 15 april 2018

 

 

 

 

 

In de late Middeleeuwen is de visserij al de belangrijkste bron van bestaan voor de Scheveningse bevolking. In de laatste kwart van de 19e eeuw zorgden bevolkingsgroei en de modernisering van de middelen en methoden om vis te vangen, verwerken en vervoeren, voor een snelle bloei van de Scheveningse visserij.

In de loop van de tijd heeft de Scheveningse visserij vele hoogte- en dieptepunten gekend en de haringvisserij, ooit een bron van nationale trots, is nu bijna ten dode opgeschreven.

Deze tentoonstelling beschrijft de geschiedenis  van de (Scheveningse) haring door de eeuwen heen en waar kan dat beter worden gedaan dan in Muzee Scheveningen, het museum waar de visserij altijd een onderdeel is geweest van de vaste presentatie.

Haring heeft Nederland in de loop van de eeuwen veel voorspoed gebracht en verdient om in het zonnetje te worden gezet. De expositie toont op een overzichtelijke en boeiende wijze in de vorm van panelen de geschiedenis van de Scheveningse haring, eindigend in de huidige tijd. Ook de biologie van de haring (leefwijze, verspreiding), de handel en export en de haringconsumptie komen aan bod.
De vormgeving is vooral op het visuele gericht zodat de bezoeker zich niet door eindeloze hoeveelheden tekstborden moet worstelen maar aan de hand van korte teksten, foto’s en filmpjes al een goed beeld krijgt van het onderwerp: de haring(visserij).

Daarbij zijn er vele objecten te zien die alles  met de haringvisserij te maken hebben. Schepen, tonnen, netten, vlaggen, monsterboekjes, (bijna) allemaal uit de omvangrijke cultuurhistorische collectie van Muzee Scheveningen.

Tweede Haven, de loggers worden gereed gemaakt voor vertrek naar de haringgronden, sept. 1937
Tweede Haven, de loggers worden gereed gemaakt voor vertrek naar de haringgronden, sept. 1937. coll. HGA