Muzee zoekt Scheveningse hondjes!

Muzee Scheveningen zet een bijzonder stukje Schevenings erfgoed in de spotlight; de Engelse hondjes. In de tentoonstelling “Scheveningen (op z’n) hondjes” wil Muzee alle Engelse hondjes uit Scheveningen samenbrengen. Omdat het museum door de maatregelen rondom het Corona virus noodgedwongen tijdelijk is gesloten zetten we dit project online voort.

Conservator Justa van den Bulk roept Scheveningers op om hun eigen Hondjes met Muzee te delen. Maak een foto van uzelf met uw Engelse hondjes en mail deze met een persoonlijk verhaal over de hondjes naar j.vandenbulk@muzee.nl

De geschiedenis van Scheveningse Hondjes

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde ‘Engelse Hondjes’.

De tentoonstelling

De Engelse Hondjes zijn onderdeel van een traditie in Scheveningen. Hoe leven de Hondjes voort in de huidige beleving van Scheveningers?” Dat hoopt curator Justa van den Bulk te onderzoeken voor deze tentoonstelling.

Justa vertelt: “Met dit project gaan we op zoek naar de hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen. De Engelse Hondjes zijn op Scheveningen omgeven door de meest prachtige verhalen. Niemand weet of deze verhalen ook op waarheid berusten. Dat willen gaan wij onderzoeken met de hulp van Scheveningers.”

Voor de tentoonstelling werkt Muzee samen met kunstenaar Eline Janssens. In het verleden heeft zij eerdere projecten omtrent Engelse Hondjes opgezet in Sneek en Veendam. Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen. Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen

Scheveningse hondjes inleveren

Op de eerste inleverdag op zaterdag 29 februari zijn in grote getalen hondjes bij Muzee gebracht. De komende weken zullen we hiervan verhalen en foto’s delen. Het inleveren van bruiklenen vervolgen we digitaal. We willen uw vragen om een foto van u met uw hondjes te mailen naar Justa van den Bulk. Bij deze foto’s ontvangen we graag meer achtergrondinformatie over de hondjes zoals hoe u aan uw paar hondjes komt, wat de hondjes voor u betekenen en waar de hondjes in uw interieur staan.  

De komende weken zullen we via deze pagina persoonlijke verhalen van Scheveningse hondjes en meer achtergrondinformatie delen. Ook verzorgen we hier educatie en knutselopdrachten voor thuis in het thema van de hondjes

Foto’s door: Emi Barendse