11 september t/m december

Schevenings erfgoed uitgelicht

Een bijzonder stukje Schevenings erfgoed staat dit najaar in de spotlights: de Engelse hondjes, ookwel Scheveningse Hondjes genoemd. Voor deze tentoonstelling bracht Muzee meerdere Hondjes uit Scheveningen samen.

Ontdek de verhalen achter deze tweeling-beeldjes.

Hoe kwamen zij in Scheveningen terecht? Hoe leven zij voort in de huidige beleving van Scheveningers?

Muzee ging op onderzoek uit naar dit tastbare souvenir, een symbool van de nauwe relatie tussen Scheveningers, de visserij en Groot-Brittannië.

De geschiedenis van Scheveningse Hondjes

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde ‘Engelse Hondjes’.

Over de tentoonstelling

Voor deze tentoonstelling onderzocht curator Justa van den Bulk de geschiedenis en hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen.

Muzee werkte hiervoor samen met kunstenaar Eline Janssens. In het verleden heeft zij eerdere projecten omtrent Engelse Hondjes opgezet in Sneek en Veendam. Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen. Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen

Op de inleverdag in februari zijn in grote getalen hondjes bij Muzee gebracht. Ook werden meerdere hondjes ‘digitaal’ ingeleverd. Bij deze foto’s ontvingen we achtergrondinformatie over hoe de hondjes hier zijn gekomen, wat de hondjes voor de eigenaren betekenen en waar de hondjes in het interieur staan.  

Foto’s door: Emi Barendse