11 september t/m 3 januari 2021

Schevenings erfgoed uitgelicht

Een bijzonder stukje Schevenings erfgoed staat dit najaar in de spotlights: de Engelse hondjes, ookwel Scheveningse Hondjes genoemd. Voor deze tentoonstelling bracht Muzee meerdere Hondjes uit Scheveningen samen.

Ontdek de verhalen achter deze tweeling-beeldjes. Hoe kwamen zij in Scheveningen terecht? Hoe leven zij voort in de huidige beleving van Scheveningers? Muzee ging op onderzoek uit naar dit tastbare souvenir, een symbool van de nauwe relatie tussen Scheveningers, de visserij en Groot-Brittannië.

De geschiedenis van Scheveningse Hondjes

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde ‘Engelse Hondjes’.

Lees meer: waar komen de Scheveningse Hondjes vandaan? »

Over de tentoonstelling

Voor deze tentoonstelling onderzocht curator Justa van den Bulk de geschiedenis en hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen. Met werk van Eline Janssens, Emi Barends en Giedo van der Zwan.

Naar een idee van…
Eline Janssens


Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen.
In het verleden heeft zij eerdere projecten omtrent Engelse Hondjes opgezet in Sneek en Veendam.
Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen.

Emi Barendse


Herontdek de verhalen van hondenbezitters en verzamelaars. Op de inleverdag in februari zijn in grote getalen hondjes bij Muzee gebracht. Ook werden meerdere hondjes ‘digitaal’ ingeleverd. Bij deze foto’s ontvingen we achtergrondinformatie over hoe de hondjes hier zijn gekomen, wat de hondjes voor de eigenaren betekenen en waar de hondjes in het interieur staan.  

Bekijk hier de digitale hondjes »

Man bij Hond – Giedo van der Zwan


Giedo van der Zwan (1967) fotografeert al jaren Scheveningse badgasten van dichtbij terwijl hij hen zo onbevangen mogelijk probeert vast te leggen. Dit voorjaar werd de fotograaf geconfronteerd met de gevolgen van Corona en de daarbij horende social distancing’. Dichtbij mensen fotograferen kon niet meer… Giedo besloot het over een andere boeg te gooien: in plaats van mensen centraal te stellen, ging hij op het Scheveningse strand en boulevard op zoek naar honden en pas in tweede instantie naar hun baasjes. De combinatie van die twee-eenheid met de hond in de hoofdrol leverde al snel voldoende inspiratie en groeide uit tot dit project ‘Man bij hond’.


Duindorpse kinderen exposeren hun werk in Muzee


De serie schilderijen van kinderen uit Duindorp is een samenwerking met Kinderwerk van Welzijn Scheveningen en maakt onderdeel uit van de nieuwe tentoonstelling Scheveningen (op z’n) Hondjes. De kleurrijke creaties van hondjes in alle soorten en maten werden vereeuwigd op het schildersdoek onder begeleiding van kunstenares Lotte van Lieshout. Het werk van de kinderen hangt in het vernieuwde klaslokaal van Muzee.