Scheveningen (op z’n) hondjes – Ingeleverde hondjes

Een voorbeeld uit de collectie

Op de eerste inleverdag op zaterdag 29 februari zijn in grote getalen hondjes bij Muzee gebracht. Hieronder lichten wij er een paar uit. Wij willen alle Scheveningers die hun hondjes en verhalen met ons hebben gedeeld hartelijk danken voor hun bijdrage!

De hondjes van Marjan Nieuwenburg

Marjan Nieuwenburg kwam op 29 februari in haar pauze snel langs om de hondjes uit familiebezit in bruikleen te geven bij Muzee.

De ouders van Marjan hadden een schoenwinkel aan de Westduinweg 38, de Pelikaan. Marjan vertelde mij dat haar ouders de honden op de foto hebben geruild voor een paar schoenen, zogenaamde Hush puppy’s. Er was een vrouw met vijf kinderen in de winkel gekomen en die had schoenen nodig maar die had niet genoeg geld. Marjans moeder heeft het paar schoenen toen geruild voor die hondjes.

Marjan weet het nog goed, omdat het logo van Hush puppy ook een hondje is. Dit persoonlijke verhaal maakt voor mij deze hondjes nog mooier, ze staan symbool voor menselijkheid en naaste liefde.

De hondjes van Agnes Gelder

Agnes van Gelder kwam heel bescheiden bij Muzee binnen met een enkel hondje. Zo lang als ze weet is dit al een weeshondje, maar dat maakte het verhaal van dit bijzondere exemplaar met blauwe ogen niet minder interessant.

De vader van Agnes had een nicht die haar hele leven in het Openluchtmuseum heeft gewerkt. Toen deze nicht het hondje zag vroeg ze of Agnes eigenlijk wist dat het uit Rusland afkomstig was? Want zo zei de nicht, nog voor de grote productie in Engeland werden de hondjes gebruikt door Russische zeelui.

De alleroudste hondjes hebben een gat onderin dat kan gesloten worden met een kurkje.  De Russische zeelui hadden een kacheltje op het schip met daarop een soort dienblad waar ze zand op strooiden. Dat warme zand strooiden ze dan weer in het hondje, kurkje erop en dan was het een soort kruikje.

Een leuk detail is dat Agnes kunstenaar is en het hondje meerdere keren heeft geschilderd. Het begon met een schilderij van het hondje voor een antiek behang. Later heeft ze het hondje ook geschilderd voor een vlinderkast, waardoor het door de vlindervleugels net leek of het hondje een strik op zijn kop had.

Het hondje van Mary Mos

Mary Mos stuurde ons als eerste online haar hondje toe.

Mary moet een jaar of 3 geweest zijn toen ze de hondjes kreeg, inmiddels zo’n 61 jaar geleden. Ze heeft nu nog maar één hondje omdat ze het andere hondje heeft laten vallen toen ze klein was.

Mary kijkt naar eigen zeggen nog altijd goed rond of ze niet nog zo’n zelfde hondje ergens zie maar deze heeft ze nooit gevonden.

Dit ene hondje staat wel netjes in haar kast te pronken!

Foto’s door: Emi Barendse