Muzee Scheveningen verwerft schilderij van Isaac Israels

Belangrijke aanwinst voor de museale collectie

Muzee Scheveningen is er deze week in geslaagd een schilderij van Isaac Israels (1865-1934) te verwerven, dat een belangrijke aanvulling vormt op de museale collectie.
Het is een olieverfschets waarop twee Scheveningse jonge vrouwen in dracht staan afgebeeld. Dit schilderij uit particulier bezit was zo’n tien jaar geleden al tijdelijk in Muzee te zien tijdens de tentoonstelling ‘Schilderen en wonen op Scheveningen’.

Een van de bezoekers, de heer Jan Spaans uit Assen, herkende toen op het schilderij zijn moeder Arendje Roeleveld (1909-2008). Ze had het vaak verteld. Gezellig gearmd, wandelend over de Boulevard met haar vriendinnen Engeltje Westerduijn (geb. 1903) en Anna Post werden zij door de beroemde kunstschilder Isaac Israels gevraagd voor hem te poseren. Natuurlijk moesten hun ouders toestemming geven. De ouders van Engeltje en Arendje vonden het goed, op voorwaarde dat een bekende van de familie bij het poseren aanwezig zou zijn. Na het poseren vroeg Israels aan Arendje of hij haar omslagdoek mocht lenen voor de verdere uitwerking van het schilderij. Kort erna in oktober 1934 overleed plotseling de kunstschilder na een aanrijding door een auto op de Koninginnegracht in Den Haag. De omslagdoek heeft Arendje jammer genoeg nooit teruggekregen. Bij navraag bleek het kledingstuk in de erfenis te zijn opgenomen.

Een kleine potloodschets van de meisjes is in het bezit van het Frans Hals Museum in Haarlem. In de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag bevindt zich het uiteindelijke resultaat, een uitgewerkte versie in olieverf van de twee Scheveningse jonge vrouwen getooid met de wat meer kokette ‘daagse’ muts, gearmd wandelend over de Boulevard met zee, strand en duin op de achtergrond.
Muzee Scheveningen heeft nu de derde vaardig uitgewerkte schets van dit schilderij in olieverf verworven. Het is heel bijzonder te weten wie deze twee knappe Scheveningse vrouwen waren.

Fine Art Consultant drs. Jim van der Meer Mohr – tevens lid van de schilderijenadvies-commissie van Muzee – zag het schilderij dit voorjaar op de kunstbeurs Art Breda. Daar werd het te koop aangeboden door kunsthandel Hein A.M. Klaver uit Baarn.

Dankzij financiële steun van de Stichting Van Rees-Klatte, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, De Frans Mortelmans Stichting, het Hendrik Muller Fonds en de Stichting Donateurs Muzee Scheveningen kon het deze week worden aangekocht voor Muzee Scheveningen. Het schilderij heeft een prominente plaats gekregen in de vaste presentatie van het museum. 

 

Isaac Israëls, Twee Scheveningse dames, de vriendinnen Arendje Roeleveld en Engeltje Westerduijn, 1934. Doek, 55 x 69 cm, collectie Muzee Scheveningen.