Muzee Scheveningen exposeert badmode in de Bijenkorf

In 2018 is het feest omdat de badplaats Scheveningen dan precies 200 jaar bestaat. Om dit te vieren zijn er gedurende het hele jaar, onder de noemer Feest aan Zee, festiviteiten om de oudste badplaats van Nederland in het zonnetje te zetten.

Muzee Scheveningen trekt in het kader van dit jubileum de stad in en gaat een samenwerking aan met de Bijenkorf.
Van 2 tot en met 22 juli toont Muzee in een etalage en in de winkel bijzondere historische modellen uit de collectie badmode. Vrijwel alle stukken zijn showmodellen van het Nederlandse merk Tweka. Vanaf 1931 droeg het bedrijf deze naam, wat stond voor Tweemaal Ka: Kwaliteit prima, Kleurechtheid uitstekend.
De badpakken en bikini’s die in de Bijenkorf te zien zijn dateren uit de jaren 1940-1950. In drie badhokjes schetst Muzee tevens de historische ontwikkeling van badmode, van een alles bedekkend badkostuum tot de wereldschokkende lancering van de bikini.
Kom naar de Bijenkorf en ervaar hoe hedendaagse badmode zich verhoudt tot deze historische collectie.

Exposities over de badplaats en badmode zijn daarnaast op verschillende plekken te zien: in Muzee Scheveningen zelf, het Haags Historisch Museum (Groeten uit Scheveningen) en Bibliotheek Den Haag (Baden & Flaneren). Daarnaast verzorgt kunsthistorica Saskia Kuus regelmatig lezingen over badmode.