In touw voor de toerist. Tweehonderd jaar werken in de badplaats

Vrijdag 11 mei 2018 t/m zondag 9 september 2018

In de zomertentoonstelling van Muzee Scheveningen, In touw voor de toerist, ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Ontdek het verhaal achter de motor van de badplaats.

Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek door Danny Verbaan ‘Welkom aan de Kust, Tweehonderd jaar Scheveningen achter de schermen’. Voor dit boek haalt Verbaan persoonlijke anekdotes en verhalen op van mensen die werkten in de badplaats. De publicatie zal rijk geïllustreerd worden met afbeeldingen en oude foto’s.

 

Kinderen maken een ritje in een door een struisvogel getrokken karretje, 1935. Collectie Haags Gemeentearchief.

 

Aan het einde van het seizoen worden de strandstoelen afgevoerd, september 1932. Collectie Haags Gemeentearchief.

 

Prentbriefkaart met badvrouwen op het strand, ca. 1907. Collectie Muzee Scheveningen.