Eerste Wereldoorlog op Scheveningen – wisseltentoonstelling

1914 – 1918  Eerste Wereldoorlog op Scheveningen
Herinneringen uit een Haags dagboek

Nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen

In 2018 wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog internationaal herdacht, omdat het dan 100 jaar geleden is dat er op 11 november 1918 een wapenstilstand werd bereikt. Hoewel Nederland neutraal was tijdens de strijd heeft de oorlog toch grote gevolgen gehad voor ons land. Welke impact had dit op Scheveningen?

Vanaf zaterdag 10 november 2018 is bij Muzee Scheveningen de tentoonstelling ‘Eerste Wereldoorlog op Scheveningen. Herinneringen uit een Haags dagboek’ te zien. Centrale thema’s als de mobilisatie, de opvang van Belgische vluchtelingen en Britse geïnterneerde militairen en het leed onder de Scheveningse vissersbevolking worden in de expositie belicht vanuit het perspectief van een Haags meisje, apothekersdochter Maria Elisabeth (Miep) de Zaaijer. Miep was twintig toen de oorlog begon en heeft gedurende de hele oorlogsperiode een dagboek bijgehouden, wat ons een bijzondere kijk geeft op deze ingrijpende tijd.

De tentoonstelling is te zien van 10 november 2018 t/m 24 maart 2019.

 

Prentbriefkaart met een geromantiseerde afbeelding van geïnterneerde Britse militairen in de Keizerstraat voor de Oude Kerk, circa 1917. Privécollectie.

Sergeant Bushnell als geïnterneerde militair te Scheveningen voor Jacob Pronkstraat 1-1A, circa 1915. Collectie Haags Gemeentearchief.

Omslag van deel één (27 juli 1914 – 31 december 1916) van de oorlogsagenda van Miep de Zaaijer. Collectie Haags Gemeentearchief.