naaiklasjeIn deze les gaan we terug naar de tijd, toen Scheveningers aan hun kleding te herkennen waren: de Scheveningse klederdracht. De kleding van de Scheveningse bevolking van vroeger zag er heel anders uit dan nu. Oude foto’s tonen Scheveningse mannen en vrouwen in klederdracht. De vissers droegen een wollen onderbroek en trui, een klepbroek en een korsjak en waren zo goed tegen de kou aan boord van de vissersschepen bestand. De vissersvrouwen die op de wal werkten droegen lange zwarte rokken met geheime vakjes, een wit nachtmutsje en een geruit schort dat altijd schoon en keurig gestreken was. Op zondag zagen de Scheveningers er extra mooi uit voor het bezoek aan de kerk met een gouden hoofdijzer, een mooi geplooide muts, mooie sieraden en een Turkse doek. Deze voorwerpen kun je allemaal in Muzee zien en sommige mag je zelfs even aanraken.

Tot slot mogen alle kinderen zich verkleden in Scheveningse dracht en klossen we op klompen door het museum.

TIP: De kinderen kunnen allemaal apart in Scheveningse dracht op de foto. De foto is een leuk cadeau voor Vader- of Moederdag!

De les geeft inzicht in de gebruiken en leefgewoonten van Scheveningen van vroeger. De leerlingen ervaren wat klederdracht is. Ze leren dat kleding functioneel was en dat er verschillende kleding was voor diverse gebruiken. De klederdracht van vroeger wordt vergeleken met de kleding van nu.

Deze les sluit aan bij kerndoelen 2, 38 en 56.

Duur 75 minuten PO Groep 3 t/m 4
Max lln: 30 Kosten: 3,00 per leerling
 

Reserveren voor de les via e-mail: educatie@muzee.nl

Deze les is voor scholen uit Den Haag met subsidie te reserveren via: www.cultuurschakel.nl/inschrijven