Tijdens de museumlessen in Muzee Scheveningen zullen de leerlingen geprikkeld worden door de cultuurhistorische en zee-biologische collecties. Muzee Scheveningen vertelt verhalen over het leven aan, met en op de zee. Scheveningen heeft zich ontwikkeld van een klein vissersdorp tot een beroemde badplaats. De visserij, klederdracht, oude ambachten, schilderijen van schilders van de Haagse School en de ontwikkeling van het dorp komen in de lessen aan bod. Jonge leerlingen ontdekken spelenderwijs het cultureel erfgoed van Scheveningen, oudere leerlingen krijgen opdrachten en gaan zelf op onderzoek uit in het museum.

Muzee verzorgt al jaren museumlessen, op dit moment worden er zo’n 200 lessen per jaar gegeven. Naast de reguliere lessen neemt Muzee ook deel aan het Cultuurmenu. Haagse scholen kunnen ook deelnemen via Vonk van Cultuurschakel.

Alle museumlessen worden gegeven door ervaren museumdocenten.

Muzee realiseert soms ook speciale programma’s, eventueel in samenwerking met de school. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van een profiel-dag voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs of een programma voor schoolreisje voor het primair onderwijs. Ook ontwikkelen wij soms lessen bij tentoonstelling of thema’s, zoals we gedaan hebben met de projectles S.O.S. Save Our Seas in 2019, over de uitdagingen waarmee de zeeën en oceanen te kampen hebben.

Museumlessen duren 1,25 uur en kosten 5,- euro per deelnemer.

Hieronder vindt u een overzicht van de museumlessen.

Wilt u meer informatie of een les reserveren?

Neem dan contact op met Andrea de Kruijf, coördinator educatie, bereikbaar via [email protected]

Primair onderwijs

Speuren in de vloedlijn

Groep 1-2

Kom naar Muzee en ontdek alles over de dieren die in de zee en op het strand leven. De leerlingen bestuderen krabben, zee-egels, schelpdieren, meeuwen en zelfs haaien. De leerlingen speuren door de verzameling van Muzee en leren de wondere wereld van de kust kennen en waarderen.

Terug in de tijd! Op Scheveningen

Groep 1-2, 3-4

Ga mee terug in de tijd en ontdek hoe het was om vroeger een kind te zijn op Scheveningen. Hoe was het om op te groeien, in een dorp zo dicht bij zee? Wat als je vader weken van huis was om te vissen? Hoe zag het dorp eruit en waar kon je vroeger mee spelen? De leerlingen bekijken de voorwerpen en de gebouwen van vroeger en leren over de beroepen van toen. Ze luisteren naar verhalen van oud-vissers en beleven zelf hoe deze tijd was.

Kinderkabinet, op pad in klederdracht

Groep 3-4, 5-6

Kom naar Muzee en er ervaar zelf hoe het is om klederdracht te dragen. Gekleed in dracht gaan de leerlingen op pad door Muzee en ontdekken ze het leven van vroeger. De leerlingen onderzoeken de gebruiken en de betekenissen van de kledingstukken van toen en ontwerpen nieuwe klederdracht.

Vis uit de zee!

Groep 5-6, 7-8

Kom naar Muzee en ontdek hoe de zee altijd al van invloed is geweest op het leven in Scheveningen. Ontdek alles over de vissersboten, de haven en de vuurtoren en alle beroepen aan de wal die te maken hadden met de visserij. Bestudeer de schilderijen, ondervraag de oud-vissers en kom erachter wat er veranderd is in de loop der jaren. En hoe komt de vis nu eigenlijk op je bord terecht?

Schilder het strand

Groep 5-6, 7-8

Kom naar Muzee en laat je inspireren. Net als Mesdag en zijn tijdgenoten maak je een schilderij van het strand. Misschien wil je wel een vuurtoren, badkoets of Japanse reuzenkrab op het strand schilderen? Gebruik je fantasie en schilder erop los.

75 Jaar bevrijd in Scheveningen

Groep 5-6, 7-8

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Nederland en ook op Scheveningen. Hoe veranderde het dagelijks leven op Scheveningen toen bijna iedereen moest evacueren? En hoe was het om als kind op te groeien in deze tijd? De leerlingen onderzoeken tijdens deze les de invloed van de bezetting op Scheveningen. Met de aanleg van de Atlantikwall, de bunkers en de tankgrachten veranderde er veel voor de bewoners. Door aan de slag te gaan met verhalen en beelden uit deze tijd, proberen de leerlingen zich voor te stellen hoe hun leven er toen had uitgezien.

Voortgezet onderwijs

Scheveningen Toen en Nu

Brugklassen VO

Lang geleden was Scheveningen een vissersdorp. We gaan terug naar de 17de  eeuw, de bewoners van het vissersdorp Scheveningen leefden toen voornamelijk van de inkomsten van de visserij. Rond de 19de eeuw wordt Scheveningen ontdekt als badplaats en komen er toeristen naar toe. De meeste vissers blijven hun beroep uitoefenen. Tijdens de oorlog worden Scheveningers naar andere delen van Nederland geëvacueerd. Na de oorlog gaan steeds meer vissers andere beroepen uitoefenen, zo wordt de zeilmaker een leverancier van zonneschermen en vissers openen een restaurant of een strandtent.

Met een opdracht gaan de leerlingen zelf op onderzoek in Muzee naar de verschillen tussen het vissersdorp Scheveningen en de badplaats Scheveningen.

Door deze les krijgen de leerlingen inzicht in de ontwikkeling van Scheveningen van vissersdorp tot badplaats. Ze zien de verschillen tussen Scheveningen dorp in het verleden met de badplaats nu.