Precies 200 jaar geleden stichtte Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Dit vieren we heel 2018 onder de noemer ‘Feest aan Zee’.

De Haagse musea presenteren in het kader van Feest aan Zee van 7 april tot 1 juli het gezamenlijk programma ‘Cultuur aan Zee’.

 

 

Ervaar welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlaten in Den Haag en zie hoe de stad en de zee met elkaar zijn verbonden. Vanaf 7 april zet een groot aantal Haagse cultuurinstellingen een voor de stad essentieel object of onderwerp in de spotlights.
Dat gebeurt in de musea, maar ook via een gratis toegankelijke gezamenlijke openluchttentoonstelling op de boulevard. Tegelijkertijd zal Omroep West in de aanloop naar de finale van de Volvo Ocean Race in 12 mini-documentaires laten zien hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar verweven zijn.

Ontdek hoe zout de tranen van Kniertje zijn en wat Michiel de Ruyter te maken heeft met de Volvo Ocean Race. Vergelijk het vissen van nu met vroeger tijden, toen de bomschuiten op het strand lagen. Ontdek hoe kuren en kitesurfen met elkaar verbonden zijn en zie waar Mesdag stond om zijn Panorama te schilderen.

Muzee Scheveningen pakt in dit feestjaar uit met verschillende activiteiten.

Op 11 mei wordt de zomertentoonstelling In touw voor de toerist geopend. In deze expositie ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Ontdek het verhaal achter de motor van de badplaats.

 

Muzee Scheveningen heeft een bijzondere collectie historische badmode van 1900 tot 2000. In de vaste presentatie en in juli bij de Bijenkorf zal Muzee aandacht besteden aan de collectie badmode met bijzondere stukken vanaf de jaren ’40 tot de jaren ’90.

Scheveningse en Spakenburgse vrouwen in klederdracht met gekleurde, futuristische brillen voor een bontgekleurd modern kunstwerk of met een ouderwetse duikhelm in de hand aan een zwembadrand.
Het zijn vervreemdende beelden die je niet snel in het dagelijks leven zult tegenkomen. Het zijn foto’s geënsceneerd door Het Wilde Oog, het kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run. Van 17 maart tot en met 18 mei 2018 is er in de gang van Muzee Scheveningen een fototentoonstelling te zien met foto’s van deze vrouwen in klederdracht.