Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Historisch toneel: De absolute vrijheid

4 februari om 16:00 - 17:15

€20

 

Stichting Het Portret Spreekt en Muzee Scheveningen presenteren in samenwerking met het Genootschap Belle van Zuylen en Première Parterre:
De absolute vrijheid of het gejij en gejou
(La Parfaite liberté ou les vous et les toi)

 

v.l.n.r. Linda Möller, Casper van Bohemen, Joop Keesmaat, Roelant Radier, Daan Weterings, Anna Nicolaï; Foto: Gepke Witteveen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spelers: Joop Keesmaat – Roelant Radier – Anna Nicolaï – Linda Möller – Daan Weterings – Casper van Bohemen

Geschreven door: Belle van Zuylen/Isabelle de Charrière

Vertaling: Carel Alphenaar

Regie: Gepke Witteveen

 

Dat Belle van Zuylen (1740 -1805) geen talent had voor ondergeschiktheid bewees zij o.a. door haar correspondentie met Voltaire en Rousseau. Ook componeerde zij sonates, al was muziek maken nu eenmaal niet iets wat je deed als vrouw. Haar overgeleverde oeuvre is bescheiden van omvang. Maar een feministe was ze, Avant la lettre! Rebels en beminnelijk!

In 1794 schreef zij, die na haar huwelijk in 1770 als Isabelle de Charrière door het leven ging, het toneelstuk ‘La Parfaite liberté ou les vous et les toi’. Het was een subtiele aanvulling op het stuk ‘La parfaite égalité ou les vous et toi’ geschreven in 1793 door Citoyen Dorvigny, dat in het tweede jaar van de Franse Republiek in het Parijse Théâtre National furore maakte. In die tijd waren theaters het p.r.-platform bij uitstek om de idealen van de revolutie Liberté, Egalité, Fraternité uit te dragen. Dorvigny propageerde in zijn stuk het tutoyeren vanwege de absolute gelijkheid tussen burgers na de Franse Revolutie van 1789. Belle van Zuylen, groot voorstandster van liberté, vond dat tutoyeren niet opgelegd kon worden en maakte dat in haar toneelstuk met humor en ironie duidelijk. Na 223 jaar gaat haar stuk alsnog in Den Haag in première!

Duur voorstelling: 70 minuten

Kaarten ad € 20,- te verkrijgen bij Muzee Scheveningen, afhalen bij de kassa of online via de website van Muzee onderaan deze pagina.

zie ook  www.hetportretspreekt.nlwww.stichtingpremiereparterre.nl

 

Gegevens

Datum:
4 februari
Tijd:
16:00 - 17:15
Kosten:
€20

Locatie

Muzee Scheveningen
Neptunusstraat 90-92
Scheveningen, 2586 GT Nederland
Telefoon:
0703500830
Website:
www.Muzeescheveningen.nl

Organisator

Muzee Scheveningen
Telefoon:
070-3500830

Tickets