Kunstgeschiedenis

De afgelopen 25 jaar heeft Muzee Scheveningen met groot succes cursussen kunstgeschiedenis verzorgd. Binnenkort gaan er weer twee bijzonder interessante cursussen van start.

     

Wijzer in Kunstgeschiedenis

Kunst van de Barok en de Gouden Eeuw’ en Symbolen in de Kunst’.

Deze worden gegeven door een eerste-graads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 25 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst voor leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden informatiebladen met samenvattingen van het behandelde uitgereikt.

De cursus ‘Kunst van de Barok en de Gouden Eeuw’ start op dinsdagochtend 25 oktober en bestaat uit 7 bijeenkomsten, kosten € 95,—.
Tijdstip: 10.15-12.00 uur.
Data:  25 oktober; 1, 8, 15, 22 en 29 november en 6 december.

Dit is het vierde deel van de serie chronologische cursussen kunstgeschiedenis van de Oudheid t/m de Hedendaagse Kunst. Aanmelding is per deelcursus.
In deze cursus komt de barok in Italië aan bod met de bespreking van kunstenaars als Caravaggio, Bernini, Borromini e.a. De barok in Duitsland, Spanje (Velasquez e.a.), de Spaanse Nederlanden (Rubens, van Dijck e.a.), Frankrijk (Versailles) en Engeland (Christopher Wren e.a.). Speciale aandacht krijgen ook de Hollandse schilders van de Gouden Eeuw (Rembrandt, Dou, Vermeer, Frans Hals, Jan Steen e.a.)

220px-gian_lorenzo_bernini_self-portrait_c1623
Gian Lorenzo Bernini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cursus ‘Symbolen in de Kunst’ start op dinsdagmiddag 25 oktober en bestaat uit zes bijeenkomsten, kosten € 80,—.
Tijdstip: 12.30- 14.15 uur.
Data: 25 oktober; 1, 8, 15, 22 en 29 november.

In deze cursus worden een aantal veel voorkomende symbolen op schilderijen behandeld. Met name de christelijke symbolen staan centraal. Wanneer men let op symboliek gaat er een nieuwe wereld open. Welke betekenissen hebben bijvoorbeeld de symbolen rondom Christus en Maria, aan welke symbolen herkent men heiligen. Wat vertellen bepaalde voorwerpen, dieren, bloemen en vruchten ons? Vragen die in deze cursus behandeld worden.

Voor beide cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Er zijn parallelgroepen in Museum Rijswijk op de maandag (inhaalmogelijkheid!).

Een cursusbrochure is verkrijgbaar bij Muzee Scheveningen tijdens de openingstijden van het museum of aanvragen bij de docente: lucyhovinga@kpnplanet.nl of 0181-482236.Nettenbreien en schiemannen

De Vereniging Vrienden van Muzee Scheveningen organiseert ieder najaar een cursus nettenbreien in het museum.
Meer informatie volgt t.z.t.

De cursus nettenbreien omvat het leren breien van netwerk, het maken van netten en tasjes en het breien van dassen. Voor deelname aan deze cursus zijn ook dames van harte welkom.
Nettenbreien