Een vergeten scheepsramp bij Scheveningen

De dramatische ondergang van drie Engelse kruisers na 100 jaar in beeld.

Nieuwe tentoonstelling in Muzee Scheveningen, te zien vanaf 25 september 2014. 

Op 22 september 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, worden op de Noordzee drie Engelse kruisers, de Aboukir, Hogue en Cressy, door een Duitse U-boot getorpedeerd. Hierbij komen 1459 bemanningsleden om het leven. Het is de grootste scheepsramp die op de Noordzee heeft plaatsgevonden. Het drama vindt plaats op slechts 22 mijl uit de kust van Scheveningen.

Tegenwoordig vormen de kruisers een kunstmatig rif, met een rijke variatie aan nieuw leven. De biodiversiteit in de Noordzee wordt er door bevorderd. Dit maakt de kruisers ook voor duikers aantrekkelijk.
Muzee Scheveningen brengt na 100 jaar de vergeten ramp in beeld en laat daarnaast de huidige situatie zien van de kruisers als kraamkamer voor nieuw zeeleven.
Uitgangspunt van de tentoonstelling is het boek ‘Drie massagraven voor de Nederlandse kust’ van Henk H.M. van der Linden, amateurhistoricus met een fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog.

Onderwater filmmaakster Klaudie Bartelink maakte een documentaire over de drie scheepwrakken voor de kust van Scheveningen. Haar film is op de tentoonstelling te zien. Nieuwsgierig? Hier een korte impressie over de achtergrond van het verhaal van de kruisers:

De tentoonstelling is te zien in Muzee Scheveningen van 25 september 2014 t/m 15 februari 2015.

De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Donateurs Muzee Scheveningen, Fonds 1818, Stichting Zabawas en de M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting.