Foto-expositie ‘Visserskoppen’

Vanaf 12 januari hangt de foto-expositie ‘Visserskoppen’ in Muzee Scheveningen.

Een expositie van dertien Scheveningse oud­vissers, op de foto gezet door fotograaf Emi Barendse van Kwekers in de kunst. Niet alleen hun ‘kop’ maar ook de ‘handen’ werden vastgelegd tijdens werkzaamheden die zij vroeger uitvoerden in de visserij; het boeten van de netten, het schieten, het afhouden en het haringkaken. De vissers werden bovendien geïnterviewd.

De expositie bestond september vorig jaar uit 40 sprekende foto’s en citaten, opgehangen aan het hek van het Zuiderstrandtheater bij de haven. Tegelijkertijd speelde in het Zuiderstrandtheater toen de vissersopera ‘Harde handen’; een enorm succesvolle voorstelling met Scheveningers voor uitverkochte zalen.

 

‘Visserskoppen’ gaat over het leven van de oud­vissers, een verdwijnende generatie. Om dit ‘levende’ fotomonument te bewaren en zichtbaar te houden voor een groot publiek en voor de jonge generatie, besloot Muzee de foto’s van de expositie op te nemen in de collectie. De expositie is een eerbetoon aan alle vissers en symboliseert de trots van de Scheveninger en de verbondenheid met de eigen geschiedenis en de zee. Veel Scheveningers herkennen zich in de foto’s omdat iedereen wel een opa, broer of neef had die vroeger als visser is gaan varen.

 

Vanwege ruimtegebrek is besloten om uitsluitend de portretten te exposeren aan de betonnen muur op de binnenplaats van het museum, daar waar de foto’s ook genomen zijn. Daarnaast is een bescheiden catalogus gemaakt waarin ook de handen en de verhalen zijn opgenomen. Muzee hoopt veel bezoekers te mogen verwelkomen.

Het fotoproject maakt deel uit van het community art­project ‘Harde Handen’, een initiatief van het Zuiderstrandtheater in samenwerking met de kunstorganisatie Kwekers in de kunst uit Westland en andere Scheveningse organisaties waaronder Muzee Scheveningen. De expositie werd mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag, Stadsdeelkantoor Scheveningen, Fonds 1818, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

visserskoppen